Ce este subiectul? La ce întrebări răspunde subiectul?

06.10.2020
Ce este subiectul? La ce întrebări răspunde subiectul?

Ce este subiectul? Potrivit definiției, acesta este partea principală de propozitie care arată cine face acțiunea sau despre cine se vorbește. Cu alte cuvinte, subiectul este partea principală de propoziție despre care se spune ceva cu ajutorul predicatului.

La ce întrebări răspunde subiectul?

Ca să aflăm subiectul dintr-o propoziție trebuie pusă una dintre următoarele întrebări: cine? ce? sau despre cine se vorbește în propoziție? Cu toate acestea, există propoziții în care subiectul răspunde și la alte întrebări cum ar fi: care, câți.

Vă prezentăm mai jos cu următoarele exemple:

Subiectul nu are o poziție fixă în propoziție, el se poate afla la începutul, mijlocul sau sfârșitul acesteia.

Clasificarea subiectelor

Într-o propoziție subiectul poate fi prezent sau absent. Astfel, avem subiecte exprimate sau neexprimate. Subiectul exprimat poate fi simplu, multiplu sau dezvoltat, iar cel neexprimat poate fi inclus, subînțeles, nedeterminat sau impersonal.

Mijloace de exprimare ale subiectului

Subiectul poate fi exprimat prin mai multe părți de vorbire cum ar fi: substantiv, locuțiune substantivală, numeral, pronume, verb, interjecție. Vă prezentăm mai jos o serie de exemple.

Felurile subiectului

Subiectul poate fi de patru feluri într-o propoziție: simplu, multiplu, inclus și subînțeles.

Subiect simplu, exemplu: În camera alăturată se aud bubuituri.

Subiect multiplu, exemplu: Sorin, Claudiu și Ana fac lecțiile la limba română.

Subiect inclus (dedus din desinențele de persoana I și a II-a, singular și plural, ale verbului predicat), exemplu: Am învățat să ascult mai bine. (Cine a învățat? Răspuns: eu).

Subiect subînțeles (dedus din propozițiile anterioare), exemplu: Olguța răsuci cheia, apăsă clanța și răsări în prag. (în propozițiile 2 și 3 subiectul e subînțeles din propoziția 1: cine apasă? cine răsări? – Olguța, ea).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot