Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

21.09.2020
Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

Majuscula este litera (din alfabet sau caracter grafic) folosită pentru a scrie inițiala numelor proprii și ale cuvintelor care încep o frază. Acestea se scriu întotdeauna cu literă mare, numită și majusculă.

Reguli de utilizare a literelor mari

Există numeroase reguli asociate cu scrierea cu majuscule, însă le vom evidenția pe câteva dintre cele mai frecvente pe care le întâlnim în scrierea academică.

1. Se scrie cu majuscule primul cuvânt din citate, cu condiția ca materialul citat să fie o propoziție completă.

De exemplu:

Ralph Waldo Emerson a spus: „Singura modalitate de a avea un prieten este să fii unul”.

2. Se folosesc majuscule pentru substantive proprii. Cu alte cuvinte numele oamenilor, evenimente importante, locuri specifice, de numirile orașelor le scriem cu litere mari.

De exemplu:

Nu scriem cu majusculă cuvântul „pod” decât dacă începe o propoziție, dar trebuie să scriem cu majuscule „Podul Constanța” pentru că este numele unui pod specific.

3. Se scrie în limba română cu inițială majusculă primul cuvânt și al doilea cuvânt al formulelor de politețe de tipul: Domnia Sa, Excelența Voastră, Măria Ta, Sfințenia Sa.

4. Majuscula se foloseste în denumirile oficiale ale statelor și se scriu cu inițială mare sau majusculă la fiecare cuvânt (cu excepția celor ajutătoare) care intră în componența lor: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană, Statele Unite ale Americii.

5. Tot cu inițială majusculă se scriu și denumirile sărbătorilor, mai puțin cele ajutătoare: Anul Nou, Ziua Victoriei, Ziua Internațională a Femeii etc.

6. Denumirile oficiale ale instituțiilor de stat și politice, naționale și internaționale, ale întreprinderilor se scriu cu inițială majusculă la toate cuvintele care intră în componența lor, cu excepția cuvintelor ajutătoare: Guvernul României, Parlamentul României, Marele Hural Popular, Adunarea Națională Franceză, Camera Lorzilor, Camera Comunelor, Facultatea de Limba și Literatura Română, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Muzeul Literaturii Române.

7. În limba română, pseudonimele sau poreclele se scriu tot cu majusculă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot