Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

21.09.2020
Ce este majuscula? Ce cuvinte se scriu cu litera mare?

Majuscula este litera (din alfabet sau caracter grafic) folosită pentru a scrie inițiala numelor proprii și ale cuvintelor care încep o frază. Acestea se scriu întotdeauna cu literă mare, numită și majusculă.

Reguli de utilizare a literelor mari

Există numeroase reguli asociate cu scrierea cu majuscule, însă le vom evidenția pe câteva dintre cele mai frecvente pe care le întâlnim în scrierea academică.

1. Se scrie cu majuscule primul cuvânt din citate, cu condiția ca materialul citat să fie o propoziție completă.

De exemplu:

Ralph Waldo Emerson a spus: „Singura modalitate de a avea un prieten este să fii unul”.

2. Se folosesc majuscule pentru substantive proprii. Cu alte cuvinte numele oamenilor, evenimente importante, locuri specifice, de numirile orașelor le scriem cu litere mari.

De exemplu:

Nu scriem cu majusculă cuvântul „pod” decât dacă începe o propoziție, dar trebuie să scriem cu majuscule „Podul Constanța” pentru că este numele unui pod specific.

3. Se scrie în limba română cu inițială majusculă primul cuvânt și al doilea cuvânt al formulelor de politețe de tipul: Domnia Sa, Excelența Voastră, Măria Ta, Sfințenia Sa.

4. Majuscula se foloseste în denumirile oficiale ale statelor și se scriu cu inițială mare sau majusculă la fiecare cuvânt (cu excepția celor ajutătoare) care intră în componența lor: Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană, Statele Unite ale Americii.

5. Tot cu inițială majusculă se scriu și denumirile sărbătorilor, mai puțin cele ajutătoare: Anul Nou, Ziua Victoriei, Ziua Internațională a Femeii etc.

6. Denumirile oficiale ale instituțiilor de stat și politice, naționale și internaționale, ale întreprinderilor se scriu cu inițială majusculă la toate cuvintele care intră în componența lor, cu excepția cuvintelor ajutătoare: Guvernul României, Parlamentul României, Marele Hural Popular, Adunarea Națională Franceză, Camera Lorzilor, Camera Comunelor, Facultatea de Limba și Literatura Română, Institutul de Economie Mondială, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Muzeul Literaturii Române.

7. În limba română, pseudonimele sau poreclele se scriu tot cu majusculă.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising