Ce este stopul cardiac? Cum putem recunoaște din timp semnele unui stop cardiac?

18.10.2022
Ce este stopul cardiac? Cum putem recunoaște din timp semnele unui stop cardiac?

Corpul uman este un amalgam de circuite menite să funcționeze într-un total acord. În funcție de problemele medicale care apar pe parcursul anilor, trebuie să recurgem la tratamente medicamentoase sau chirurgicale. Cu toate că la ora actuală, majoritatea complicațiilor medicale se pot rezolva, există unele cazuri când un om sănătos moare subit. Acest lucru este datorat și stopului cardiac. Ce este stopul cardiac?

Stopul cardiac, definiție și simptome

stopul cardiac

Stopul cardiac sau stopul cardiocirculator reprezintă încetarea bruscă a activității inimii. Alături de creier, inima reprezintă unul dintre cele mai importante organe ale omului.

Aceasta reprezintă motorul vieții, iar fără inimă, omul nu ar putea trăi. Persoanele cu probleme la inimă trebuie să țină un tratament medicamentos, iar în cazurile cele mai grave se intervine printr-o operație de transplant. Cel mai mare risc de stop cardiac îl au pacienții care au insuficiență cardiacă.

Cauzele stopului cardiac pot fi multiple. Stilul de viață defectuos, care se traduce prin consumul excesiv al anumitor substanțe, fumatul sau chiar dietele greșite pot duce la această complicație medicală.

În primele secunde după debutul unui stop cardiocirculator, se manifestă o pierdere a conștiinței. În prima fază a atacului pot apărea convulsii, pierderi a urinei sau chiar dispariția pulsului. Respirația este absentă sau înlocuită prin episoade scurte. Pentru salvarea unui pacient care a avut un stop cardiac trebuie realizate urgent manevrele de resuscitare. Rata de supraviețuire crește dacă se intervine în primele 3-5 minute prin utilizarea defibrilatoarelor.

Care sunt semnele unui posibil stop cardiac?

Potrivit medicilor de specialitate, recunoașterea semnelor timpurii sporește șansele de supraviețuire a unei persoane. Cel mai indicat este verificarea constantă a pulsului.

ATENTIE! Orice problemă medicală trebuie consultată doar de către un specialist!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot