Ce este stopul cardiac? Cum putem recunoaște din timp semnele unui stop cardiac?

18.10.2022
Ce este stopul cardiac? Cum putem recunoaște din timp semnele unui stop cardiac?

Corpul uman este un amalgam de circuite menite să funcționeze într-un total acord. În funcție de problemele medicale care apar pe parcursul anilor, trebuie să recurgem la tratamente medicamentoase sau chirurgicale. Cu toate că la ora actuală, majoritatea complicațiilor medicale se pot rezolva, există unele cazuri când un om sănătos moare subit. Acest lucru este datorat și stopului cardiac. Ce este stopul cardiac?

Stopul cardiac, definiție și simptome

stopul cardiac

Stopul cardiac sau stopul cardiocirculator reprezintă încetarea bruscă a activității inimii. Alături de creier, inima reprezintă unul dintre cele mai importante organe ale omului.

Aceasta reprezintă motorul vieții, iar fără inimă, omul nu ar putea trăi. Persoanele cu probleme la inimă trebuie să țină un tratament medicamentos, iar în cazurile cele mai grave se intervine printr-o operație de transplant. Cel mai mare risc de stop cardiac îl au pacienții care au insuficiență cardiacă.

Cauzele stopului cardiac pot fi multiple. Stilul de viață defectuos, care se traduce prin consumul excesiv al anumitor substanțe, fumatul sau chiar dietele greșite pot duce la această complicație medicală.

În primele secunde după debutul unui stop cardiocirculator, se manifestă o pierdere a conștiinței. În prima fază a atacului pot apărea convulsii, pierderi a urinei sau chiar dispariția pulsului. Respirația este absentă sau înlocuită prin episoade scurte. Pentru salvarea unui pacient care a avut un stop cardiac trebuie realizate urgent manevrele de resuscitare. Rata de supraviețuire crește dacă se intervine în primele 3-5 minute prin utilizarea defibrilatoarelor.

Care sunt semnele unui posibil stop cardiac?

Potrivit medicilor de specialitate, recunoașterea semnelor timpurii sporește șansele de supraviețuire a unei persoane. Cel mai indicat este verificarea constantă a pulsului.

ATENTIE! Orice problemă medicală trebuie consultată doar de către un specialist!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot