Ce este ruptura de ligamente?

04.07.2023
Ce este ruptura de ligamente?

Situațiile medicale grave pot apărea oricând. Fie că practicăm un sport sau nu, corpul uman este predispus la complicații. Una dintre cele mai comune probleme pe care le au sportivii, în special fotbaliștii, este faimoasa ruptură de ligamente. Ce este ruptura de ligamente, cum se produce și cât timp de repaus este recomandat?

Ce este ruptura de ligamente?

ligamente

Ruptura de ligamente este una dintre cele mai comune leziuni care apare în momentul în care ligamentul se întinde prea mult sau se rupe complet. Afecțiunea este întâlnită, în special, în timpul activităților sportive și poate afecta orice ligament existent în corp, de la genunchi sau umăr. Aceasta poate fi foarte dureroasă, ducând la o pierdere a mobilității dacă nu este tratată la timp.

Ruptura este de două feluri: parțială și completă. Prima se referă la o leziune de ligament cu o întindere parțială. Este des întâlnită la sportivi. Simptomele pot varia în funcție de gravitatea leziunii, incluzând dureri, umflături și slăbiciuni în zona afectată.

Ruptura de ligament completă este leziunea gravă, ducând la pierderea semnificativă a stabilității articulației. Cauzele includ traume sportive, accidente sau implicarea unei forțe bruște a articulației. Persoanele care au avut luxații, entorse sau fracturi sunt mai predispuși la această afecțiune.

Pe lângă forța impresionantă aplicată ligamentului, mai există și alți factori de risc care pot duce la complicații:

Pentru a preveni ruperea ligamentelor este nevoie să se țină cont de mai multe recomandări venite din partea medicilor, printre care:

Ce tratament există?

Medicul specialist este singurul care poate diagnostica ruptura de ligamente. După efectuarea unui examen fizic al pacientului, doctorul poate oferi mai multe opțiuni de tratament:

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală poate fi cea care rezolvă total problema, în momentul în care durerile sunt foarte mari sau dispare capacitatea de a merge pe jos.

Recuperarea post operatorie înseamnă utilizarea analgezicelor, precum paracetamolul sau geluri cu ibuprofen. Este nevoie de a se evita exercițiile fizice intense, cum ar fi alergarea pentru un timp de aproximativ 8 săptămâni. În cazul în care timpul de recuperare durează mai mult, se sugerează apelarea la serviciile unui fizioterapeut.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot