Ce este ruptura de ligamente?

04.07.2023
Ce este ruptura de ligamente?

Situațiile medicale grave pot apărea oricând. Fie că practicăm un sport sau nu, corpul uman este predispus la complicații. Una dintre cele mai comune probleme pe care le au sportivii, în special fotbaliștii, este faimoasa ruptură de ligamente. Ce este ruptura de ligamente, cum se produce și cât timp de repaus este recomandat?

Ce este ruptura de ligamente?

ligamente

Ruptura de ligamente este una dintre cele mai comune leziuni care apare în momentul în care ligamentul se întinde prea mult sau se rupe complet. Afecțiunea este întâlnită, în special, în timpul activităților sportive și poate afecta orice ligament existent în corp, de la genunchi sau umăr. Aceasta poate fi foarte dureroasă, ducând la o pierdere a mobilității dacă nu este tratată la timp.

Ruptura este de două feluri: parțială și completă. Prima se referă la o leziune de ligament cu o întindere parțială. Este des întâlnită la sportivi. Simptomele pot varia în funcție de gravitatea leziunii, incluzând dureri, umflături și slăbiciuni în zona afectată.

Ruptura de ligament completă este leziunea gravă, ducând la pierderea semnificativă a stabilității articulației. Cauzele includ traume sportive, accidente sau implicarea unei forțe bruște a articulației. Persoanele care au avut luxații, entorse sau fracturi sunt mai predispuși la această afecțiune.

Pe lângă forța impresionantă aplicată ligamentului, mai există și alți factori de risc care pot duce la complicații:

Pentru a preveni ruperea ligamentelor este nevoie să se țină cont de mai multe recomandări venite din partea medicilor, printre care:

Ce tratament există?

Medicul specialist este singurul care poate diagnostica ruptura de ligamente. După efectuarea unui examen fizic al pacientului, doctorul poate oferi mai multe opțiuni de tratament:

Cu toate acestea, intervenția chirurgicală poate fi cea care rezolvă total problema, în momentul în care durerile sunt foarte mari sau dispare capacitatea de a merge pe jos.

Recuperarea post operatorie înseamnă utilizarea analgezicelor, precum paracetamolul sau geluri cu ibuprofen. Este nevoie de a se evita exercițiile fizice intense, cum ar fi alergarea pentru un timp de aproximativ 8 săptămâni. În cazul în care timpul de recuperare durează mai mult, se sugerează apelarea la serviciile unui fizioterapeut.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot