Ce este bâlbâitul? Cum apare și cum se tratează bâlbâiala?

30.03.2023
Ce este bâlbâitul? Cum apare și cum se tratează bâlbâiala?

Dezvoltarea corpului uman duce adesea la câteva disfuncții cu care unii oameni se confruntă. Una dintre cele mai comune probleme ale oamenilor este bâlbâitul. Fiindcă nu este de cele mai multe ori înțeleasă, persoanele care sunt bâlbâite tind să fie stigmatizate de semenii lor. Ce este bâlbâitul, cum apare și care este cel mai bun tratament?

De la ce apare bâlbâitul?

bâlbâitul

Conform dicționarului, bâlbâitul constă în pierderea controlului asupra aparatului de vorbire, fără a reprezenta o tulburare psihică. Copiii sunt cei care suferă cel mai frecvent de bâlbâit, iar dacă nu este tratată, afecțiunea tinde să se extindă pe tot parcursul vieții.

Numeroase personalități ale lumii, precum Aristotel, Winston Churchill sau Bruce Willis, au reușit să depășească problema bâlbâitului. Pentru că această problemă nu dispare niciodată complet, ea poate fi doar redusă.

Bâlbâiala începe devreme, cel mai frecvent în copilărie, când se află în plină dezvoltare la nivel lingvistic, fizic și psihic. Aceasta tinde să dispară odată cu apariția pubertății. Cauzele acestei tulburări sunt multiple. O teorie comună asupra bâlbâitului este că părinții reacționează în mod negativ la repetițiile normale care apar la un copil care tinde să vorbească. Astfel că, i se afectează dezvoltarea limbajului și duce la menținerea defectului de vorbire. Din punct de vedere științific, este posibil ca această problemă să fie transmisă într-un anumit nivel prin genă.

Tratamentul tulburării balbismului

Tratamentul se bazează pe reeducarea ortofonică. În cazul unui balbism fiziologic, părinților li se recomandă să nu repete cuvintele copilului care începe să vorbească, pentru a nu favoriza repetările. În ultimii ani s-au dezvoltat și tehnici terapeutice, ca psihoterapia comportamentală, care se adresează copiilor mari, care au crescut cu dificultăți sociale din cauza bâlbâitului.

Aproximativ 80% din copii reduc aproape total bâlbâitul până în pragul vârstei de 16 ani. Este util să se repete dificultățile de instalare a vorbirii și a limbajului la copilul mic pentru a le trata cât mai devreme posibil.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot