Ce este bâlbâitul? Cum apare și cum se tratează bâlbâiala?

30.03.2023
Ce este bâlbâitul? Cum apare și cum se tratează bâlbâiala?

Dezvoltarea corpului uman duce adesea la câteva disfuncții cu care unii oameni se confruntă. Una dintre cele mai comune probleme ale oamenilor este bâlbâitul. Fiindcă nu este de cele mai multe ori înțeleasă, persoanele care sunt bâlbâite tind să fie stigmatizate de semenii lor. Ce este bâlbâitul, cum apare și care este cel mai bun tratament?

De la ce apare bâlbâitul?

bâlbâitul

Conform dicționarului, bâlbâitul constă în pierderea controlului asupra aparatului de vorbire, fără a reprezenta o tulburare psihică. Copiii sunt cei care suferă cel mai frecvent de bâlbâit, iar dacă nu este tratată, afecțiunea tinde să se extindă pe tot parcursul vieții.

Numeroase personalități ale lumii, precum Aristotel, Winston Churchill sau Bruce Willis, au reușit să depășească problema bâlbâitului. Pentru că această problemă nu dispare niciodată complet, ea poate fi doar redusă.

Bâlbâiala începe devreme, cel mai frecvent în copilărie, când se află în plină dezvoltare la nivel lingvistic, fizic și psihic. Aceasta tinde să dispară odată cu apariția pubertății. Cauzele acestei tulburări sunt multiple. O teorie comună asupra bâlbâitului este că părinții reacționează în mod negativ la repetițiile normale care apar la un copil care tinde să vorbească. Astfel că, i se afectează dezvoltarea limbajului și duce la menținerea defectului de vorbire. Din punct de vedere științific, este posibil ca această problemă să fie transmisă într-un anumit nivel prin genă.

Tratamentul tulburării balbismului

Tratamentul se bazează pe reeducarea ortofonică. În cazul unui balbism fiziologic, părinților li se recomandă să nu repete cuvintele copilului care începe să vorbească, pentru a nu favoriza repetările. În ultimii ani s-au dezvoltat și tehnici terapeutice, ca psihoterapia comportamentală, care se adresează copiilor mari, care au crescut cu dificultăți sociale din cauza bâlbâitului.

Aproximativ 80% din copii reduc aproape total bâlbâitul până în pragul vârstei de 16 ani. Este util să se repete dificultățile de instalare a vorbirii și a limbajului la copilul mic pentru a le trata cât mai devreme posibil.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot