Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

03.04.2023
Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

Oboseala și stresul sunt cele mai comune efecte ale muncii în exces. Secolul al XXI-lea este despre evoluție, tehnologie și, evident, multă muncă. Dimineața este momentul din zi în care oamenii pot fi morocănoși, cele mai multe dintre zgomote tind să ne deranjeze sau chiar să ne enerveze. Cu toate acestea, acest lucru poate să nu țină de starea de spirit, ci de o boală. Numele acesteia? Misofonie.

Ce este misofonia și cum se manifestă?

misofonia

Știți momentul acela când se aude că cineva plescăie când mănâncă sau soarbe din băutură? Doar imaginând aceste acțiuni poate enerva pe cei mai mulți dintre noi. De cele mai multe ori, deranjul provocat de aceste sunete este pusă în baza oboselii sau pur și simplu al unui disconfort.

Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii care sunt deranjați de zgomote suferă de o afecțiune denumită misofonie. Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Cele mai multe categorii sunt cele care au legătură cu gura sau alimente, respirație, sunete nazale sau degete. Dovezile arată că această afecțiune apare în copilărie și se agravează în timpul vieții.

Pentru a face o imagine de ansamblu, oamenii de știință au creat o listă cu zgomote care pot deranja oamenii care au misofonie:

Lista completă poate fi accesată aici:

Cum se tratează?

Această afecțiune tinde să înrăutățească legăturile de familie și este necesar un tratament cât mai curând după diagnosticare. Tratamentul constă în consiliere psihologică, terapie prin sunet sau administrare specială a antidepresivelor.

Un factor important al apariției misofoniei este stilul de viață al pacientului. Este important ca acesta să aibă un somn liniștit și un număr considerat de ore dormite, să facă mișcare fizică în mod regulat și să evite stresul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot