Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

03.04.2023
Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

Oboseala și stresul sunt cele mai comune efecte ale muncii în exces. Secolul al XXI-lea este despre evoluție, tehnologie și, evident, multă muncă. Dimineața este momentul din zi în care oamenii pot fi morocănoși, cele mai multe dintre zgomote tind să ne deranjeze sau chiar să ne enerveze. Cu toate acestea, acest lucru poate să nu țină de starea de spirit, ci de o boală. Numele acesteia? Misofonie.

Ce este misofonia și cum se manifestă?

misofonia

Știți momentul acela când se aude că cineva plescăie când mănâncă sau soarbe din băutură? Doar imaginând aceste acțiuni poate enerva pe cei mai mulți dintre noi. De cele mai multe ori, deranjul provocat de aceste sunete este pusă în baza oboselii sau pur și simplu al unui disconfort.

Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii care sunt deranjați de zgomote suferă de o afecțiune denumită misofonie. Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Cele mai multe categorii sunt cele care au legătură cu gura sau alimente, respirație, sunete nazale sau degete. Dovezile arată că această afecțiune apare în copilărie și se agravează în timpul vieții.

Pentru a face o imagine de ansamblu, oamenii de știință au creat o listă cu zgomote care pot deranja oamenii care au misofonie:

Lista completă poate fi accesată aici:

Cum se tratează?

Această afecțiune tinde să înrăutățească legăturile de familie și este necesar un tratament cât mai curând după diagnosticare. Tratamentul constă în consiliere psihologică, terapie prin sunet sau administrare specială a antidepresivelor.

Un factor important al apariției misofoniei este stilul de viață al pacientului. Este important ca acesta să aibă un somn liniștit și un număr considerat de ore dormite, să facă mișcare fizică în mod regulat și să evite stresul.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot