Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

03.04.2023
Ce este misofonia? Mulți dintre oameni o au!

Oboseala și stresul sunt cele mai comune efecte ale muncii în exces. Secolul al XXI-lea este despre evoluție, tehnologie și, evident, multă muncă. Dimineața este momentul din zi în care oamenii pot fi morocănoși, cele mai multe dintre zgomote tind să ne deranjeze sau chiar să ne enerveze. Cu toate acestea, acest lucru poate să nu țină de starea de spirit, ci de o boală. Numele acesteia? Misofonie.

Ce este misofonia și cum se manifestă?

misofonia

Știți momentul acela când se aude că cineva plescăie când mănâncă sau soarbe din băutură? Doar imaginând aceste acțiuni poate enerva pe cei mai mulți dintre noi. De cele mai multe ori, deranjul provocat de aceste sunete este pusă în baza oboselii sau pur și simplu al unui disconfort.

Cu toate acestea, specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii care sunt deranjați de zgomote suferă de o afecțiune denumită misofonie. Sunetele care declanșează misofonie pot varia de la o persoană la alta. Cele mai multe categorii sunt cele care au legătură cu gura sau alimente, respirație, sunete nazale sau degete. Dovezile arată că această afecțiune apare în copilărie și se agravează în timpul vieții.

Pentru a face o imagine de ansamblu, oamenii de știință au creat o listă cu zgomote care pot deranja oamenii care au misofonie:

Lista completă poate fi accesată aici:

Cum se tratează?

Această afecțiune tinde să înrăutățească legăturile de familie și este necesar un tratament cât mai curând după diagnosticare. Tratamentul constă în consiliere psihologică, terapie prin sunet sau administrare specială a antidepresivelor.

Un factor important al apariției misofoniei este stilul de viață al pacientului. Este important ca acesta să aibă un somn liniștit și un număr considerat de ore dormite, să facă mișcare fizică în mod regulat și să evite stresul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot