Bipolar. Ce înseamnă bipolar? Cum se manifestă tulburarea bipolară?

15.09.2022
Bipolar. Ce înseamnă bipolar? Cum se manifestă tulburarea bipolară?

Persoanele bipolare, sunt persoanele care au schimbări bruște de comportament. Bipolaritatea este o boală psihică care afectează atât viața persoanei respective cât și pe cea a celor din jurul ei. Bipolaritatea înseamnă trecerea cu viteză de la episoade emoționale de intensitate ridicată (manie sau hipomanie) spre scăzută (depresie).

Bipolar. Ce înseamnă bipolar?

O persoană considerată bipolară are nevoie de tratament specializat pentru a trece mai ușor peste această problemă psihică. Când o persoană intră în starea de depresie, s-ar putea simți tristă sau fără speranță și își pierde interesul sau plăcerea față de multe activități. Când starea de spirit se schimbă în manie sau hipomanie (o fază mai puțin extremă decât mania), acea persoană se poate simți euforică, plină de energie sau neobișnuit de nervoasă. Aceste schimbări de dispoziție pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.

Tulburarea bipolară este de cinci feluri și trebuie tratată diferit. Avem așadar:

Persoanele bipolare prezintă un risc crescut de sinucidere și trebuie tratate cu medicamente și consiliere psihologică (psihoterapie).

Cum apare această problemă psihologică?

Cauzele apariției acestei probleme psihologice nu au fost stabilite cu exactitate, însă se crede că genele, schimbările cerebrale și stresul pot juca un rol important în apariția acestei tulburări. Deși nu există o genă responsabilă pentru declanșarea comportamentului bipolar, medicii consideră că această maladie poate fi transmisă între generații.

Factorii declanșatori al tulburări bipolare pot fi:

Tulburarea bipolară apare la una din 100 de persoane. Cele mai frecvente sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Boala apare rareori la adulții peste 40 de ani. Frecvența bolii nu tine cont de sex.

Tulburarea bipolară este considerată a fi rezultatul unui dezechilibru chimic la nivelul creierului. Astfel, substanțele responsabile pentru controlul funcțiilor creierului se numesc neurotransmițători și includ noradrenalina, serotonina și dopamina. Conform datelor, dacă există un dezechilibru la nivelul unuia sau mai multor neurotransmițători, o persoană poate dezvolta unele simptome de tulburare bipolară. De exemplu, s-a descoperit că se pot produce episoade de mânie atunci când nivelul de noradrenalină este prea mare, iar episoadele de depresie pot fi rezultatul nivelului foarte scăzut de noradrenalină.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot