Ce este praful saharian și cum ne influențează viața?

01.03.2023
Ce este praful saharian și cum ne influențează viața?

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care omenirea se confruntă în ultimul secol. Până de curând, tornadele erau un tabu pentru români. Mediul s-a schimbat, astfel că țara noastră s-a întâlnit în ultimii ani cu mici tornade. Altă schimbare drastică a naturii este prezența nisipului saharian care ajunge pe meleagurile europene. Ce este praful saharian și cât de periculos este pentru sănătate?

Ce este praful saharian?

praful saharian

In ultimii zeci de ani, rafalele de vânt puternic au făcut cetățenii din Europa să cunoască nisipul din Sahara. Prin vântul puternic, particulele de nisip au fost purtate până în țări precum Germania, Franța, Italia și chiar România.

Acest praf reprezintă o problemă de mediu și influențează ecosistemul de fiecare dată când ne lovim de el. Existența sa în alte locuri decât în mediul natural (deșertul Sahara) poate să dea naștere la probleme de vizibilitate, mediu și chiar de sănătate.

Prezența sa în atmosferă provoacă o anumită reducere a vizibilității, iar în anumite cazuri pot fi zărite apusuri apocaliptice când apar precipitații cu acest tip de praf. Depunerea uscată are loc în momentul în care concentrațiile de particule sunt mari și cad la suprafață prin gravitație.

Acestea se depun pe mașini și reprezintă un total chin pentru șoferi. Efectele negative ale prafului din Sahara sunt asociate cu înrăutățirea calității aerului, ceea ce poate reprezenta o problemă de sănătate, mai ales pentru cei care au probleme de respirație.

Cât de periculos este praful pentru sănătate?

Orice tip de praf inhalat în plămâni poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Praful saharian reprezintă o îngrijorare în plus, fiind foarte periculos, conform medicilor specialiști.

Concentrația de elemente nocive poate afecta toate persoanele, în special pe cele cu probleme respiratorii. Particulele ajung pe căile respiratorii, unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează magrofagele și celulele imune.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum astmul, pot suferi o accentuare a simptomelor. Astfel că se recomandă ca acest tip de persoane să nu ia contact cu praful saharian.

Foto: Turnulsfatului.ro & Viata-libera.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot