Ce este praful saharian și de ce ajunge în România?

24.04.2024
Ce este praful saharian și de ce ajunge în România?

Între România și Sahara, cel mai mare deșert uscat din lume, este o distanță de peste 3.000 de kilometri în linie dreaptă. Cu toate acestea, uneori, praful siberian ajunge și pe teritoriul țării noastre. Atunci când este combinat cu picături de ploaie, praful nu face decât să murdărească mașinile, casele, geamurile și șoselele.

Ce este praful siberian?

Conform definiției, praful siberian este un fenomen meteorologic care constă în transportul de particule fine de praf din zonele aride ale Siberiei, din Asia, spre alte regiuni, inclusiv către Europa. Astfel de particule sunt purtate de vânt și pot călători pe distanțe mari, afectând calitatea aerului în zonele în care ajung. Praful siberian poate conține o varietate de particule, inclusiv polen, cenușă vulcanică și alte substanțe, și poate influența sănătatea umană și ecosistemele în zonele afectate.

Prezența sa în atmosferă provoacă o anumită reducere a vizibilității, iar în anumite cazuri pot fi zărite apusuri apocaliptice când apar precipitații cu acest tip de praf. Depunerea uscată are loc în momentul în care concentrațiile de particule sunt mari și cad la suprafață prin gravitație.

Praful saharian reduce calitatea aerului

Atunci când praful din Sahara călătorește peste zonele populate, poate reduce calitatea aerului și poate afecta sănătatea, provocând probleme respiratorii și, de asemenea, poate provoca întârzieri de zbor. Peste oceane, praful poate acționa ca un îngrășământ, stimulând înflorirea de mici plante marine (fitoplancton) care stau la baza lanțului trofic marin, notează eumetsat.int.

„Există studii făcute în Alpi care spun că în Italia, Austria și Elveția a fost foarte des întâlnit acest nisip de Sahara. Acest fenomen, al ploilor cu praf saharian, este unul vechi, exista și în urmă cu o mie de ani, posibil și în România”, a explicat pentru Libertatea Profesorul Adrian Constantin, cercetător în Austria cu origini românești.

Particulele de praf saharian pot influența procesele de formare a norilor și pot avea un impact asupra climei globale. Astfel, acest fenomen natural complex este un element important al ecologiei globale și al ciclului terestru al nutrienților.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot