Ce este praful saharian și de ce ajunge în România?

24.04.2024
Ce este praful saharian și de ce ajunge în România?

Între România și Sahara, cel mai mare deșert uscat din lume, este o distanță de peste 3.000 de kilometri în linie dreaptă. Cu toate acestea, uneori, praful siberian ajunge și pe teritoriul țării noastre. Atunci când este combinat cu picături de ploaie, praful nu face decât să murdărească mașinile, casele, geamurile și șoselele.

Ce este praful siberian?

Conform definiției, praful siberian este un fenomen meteorologic care constă în transportul de particule fine de praf din zonele aride ale Siberiei, din Asia, spre alte regiuni, inclusiv către Europa. Astfel de particule sunt purtate de vânt și pot călători pe distanțe mari, afectând calitatea aerului în zonele în care ajung. Praful siberian poate conține o varietate de particule, inclusiv polen, cenușă vulcanică și alte substanțe, și poate influența sănătatea umană și ecosistemele în zonele afectate.

Prezența sa în atmosferă provoacă o anumită reducere a vizibilității, iar în anumite cazuri pot fi zărite apusuri apocaliptice când apar precipitații cu acest tip de praf. Depunerea uscată are loc în momentul în care concentrațiile de particule sunt mari și cad la suprafață prin gravitație.

Praful saharian reduce calitatea aerului

Atunci când praful din Sahara călătorește peste zonele populate, poate reduce calitatea aerului și poate afecta sănătatea, provocând probleme respiratorii și, de asemenea, poate provoca întârzieri de zbor. Peste oceane, praful poate acționa ca un îngrășământ, stimulând înflorirea de mici plante marine (fitoplancton) care stau la baza lanțului trofic marin, notează eumetsat.int.

„Există studii făcute în Alpi care spun că în Italia, Austria și Elveția a fost foarte des întâlnit acest nisip de Sahara. Acest fenomen, al ploilor cu praf saharian, este unul vechi, exista și în urmă cu o mie de ani, posibil și în România”, a explicat pentru Libertatea Profesorul Adrian Constantin, cercetător în Austria cu origini românești.

Particulele de praf saharian pot influența procesele de formare a norilor și pot avea un impact asupra climei globale. Astfel, acest fenomen natural complex este un element important al ecologiei globale și al ciclului terestru al nutrienților.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot