Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

05.01.2021
Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

Ochiul Albastru al Saharei, cunoscut și sub numele de Structura Richat sau Guelb er Richat, este o formațiune geologică din deșertul Sahara care seamănă cu un „ochi de taur” enorm. Formația se întinde pe o regiune a deșertului de 40 de kilometri în Mauritania.

Timp de secole, doar câteva triburi nomade locale știau despre formare. A fost fotografiat pentru prima dată în anii 1960 de către astronauții Gemini, care l-au folosit ca punct de reper pentru a urmări progresul secvențelor lor de aterizare. Mai târziu, satelitul Landsat a realizat imagini suplimentare și a oferit informații despre dimensiunea, înălțimea și întinderea formațiunii.

Geologii au crezut inițial că Ochiul Saharei este un crater de impact, creat atunci când un obiect din spațiu s-a izbit de suprafață. Cu toate acestea, studii îndelungate ale rocilor din interiorul structurii arată că originile sale sunt în întregime bazate pe Pământ.

Ochiul Saharei, o minune geologică unică

Geologii au ajuns la concluzia că Ochiul Saharei este o cupolă geologică. Formația conține roci vechi de cel puțin 100 de milioane de ani. Unele datează cu mult înainte de apariția vieții pe Pământ.

Aceste roci includ depozite magmatice (vulcanice), precum și straturi sedimentare care se formează pe măsură ce vântul împinge straturile de praf și apa depune nisip și noroi. Astăzi, geologii pot găsi mai multe tipuri de roci magmatice în zona ochiului, inclusiv kimberlit, carbonatite, bazalturi negre (similar cu ceea ce poate fi văzut în Insula Mare din Hawai’i) și riolite.

Cu milioane de ani în urmă, activitatea vulcanică din adâncuri a ridicat întregul peisaj din jurul Ochiului. Aceste regiuni nu erau deșerturi, așa cum sunt astăzi. În schimb, erau probabil mult mai temperate, cu apă curgătoare abundentă.

Roci de gresie stratificate au fost depuse de vânturile suflante și pe fundul lacurilor și râurilor în timpul temperatului. Fluxul vulcanic subteran a împins în cele din urmă straturile suprapuse de gresie și alte roci. După ce vulcanismul a scăzut, eroziunea vântului și a apei a început să mănânce straturile cupulate de rocă. Regiunea a început să se așeze și să se prăbușească în sine, creând caracteristica aproximativ „oculară” circulară.

Urmele Pangeei

Rocile antice din cadrul Ochiului Saharei au oferit cercetătorilor informații despre originile sale. Cea mai timpurie formare a Ochiului a început când supercontinentul Pangea a început să se despartă. Pe măsură ce Pangeea s-a destrămat, apele Oceanului Atlantic au început să curgă în regiune.

În timp ce Pangeea se îndepărta încet, magma din adâncurile de sub suprafață a început să se împingă în sus de mantaua Pământului, care a format o cupolă stâncoasă în formă de cerc înconjurată de straturi de gresie.

Pe măsură ce eroziunea și-a luat efectul asupra rocilor magmatice și a gresiei și, pe măsură ce cupola s-a potolit, au fost lăsate în spate creste circulare, conferind structurii Richat forma circulară scufundată. Astăzi, ochiul este oarecum scufundat sub nivelul peisajelor din jur.

Sahara Occidentală nu mai are condițiile temperate care au existat în timpul formării Ochiului. Se poate vizita deșertul uscat și nisipos pe care Ochiul Saharei, dar nu este o călătorie de lux. Călătorii trebuie mai întâi să aibă acces la o viză mauritană și să găsească un sponsor local.

Odată admise, turiștii sunt sfătuiți să facă aranjamente de călătorie locale. Unii antreprenori oferă plimbări cu avionul sau excursii cu balonul cu aer cald peste Eye, oferind vizitatorilor o vedere de „pasăre”.

Foto: NASA

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot