Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

05.01.2021
Ce este Ochiul Saharei din Mauritania? Cum s-a format?

Ochiul Albastru al Saharei, cunoscut și sub numele de Structura Richat sau Guelb er Richat, este o formațiune geologică din deșertul Sahara care seamănă cu un „ochi de taur” enorm. Formația se întinde pe o regiune a deșertului de 40 de kilometri în Mauritania.

Timp de secole, doar câteva triburi nomade locale știau despre formare. A fost fotografiat pentru prima dată în anii 1960 de către astronauții Gemini, care l-au folosit ca punct de reper pentru a urmări progresul secvențelor lor de aterizare. Mai târziu, satelitul Landsat a realizat imagini suplimentare și a oferit informații despre dimensiunea, înălțimea și întinderea formațiunii.

Geologii au crezut inițial că Ochiul Saharei este un crater de impact, creat atunci când un obiect din spațiu s-a izbit de suprafață. Cu toate acestea, studii îndelungate ale rocilor din interiorul structurii arată că originile sale sunt în întregime bazate pe Pământ.

Ochiul Saharei, o minune geologică unică

Geologii au ajuns la concluzia că Ochiul Saharei este o cupolă geologică. Formația conține roci vechi de cel puțin 100 de milioane de ani. Unele datează cu mult înainte de apariția vieții pe Pământ.

Aceste roci includ depozite magmatice (vulcanice), precum și straturi sedimentare care se formează pe măsură ce vântul împinge straturile de praf și apa depune nisip și noroi. Astăzi, geologii pot găsi mai multe tipuri de roci magmatice în zona ochiului, inclusiv kimberlit, carbonatite, bazalturi negre (similar cu ceea ce poate fi văzut în Insula Mare din Hawai’i) și riolite.

Cu milioane de ani în urmă, activitatea vulcanică din adâncuri a ridicat întregul peisaj din jurul Ochiului. Aceste regiuni nu erau deșerturi, așa cum sunt astăzi. În schimb, erau probabil mult mai temperate, cu apă curgătoare abundentă.

Roci de gresie stratificate au fost depuse de vânturile suflante și pe fundul lacurilor și râurilor în timpul temperatului. Fluxul vulcanic subteran a împins în cele din urmă straturile suprapuse de gresie și alte roci. După ce vulcanismul a scăzut, eroziunea vântului și a apei a început să mănânce straturile cupulate de rocă. Regiunea a început să se așeze și să se prăbușească în sine, creând caracteristica aproximativ „oculară” circulară.

Urmele Pangeei

Rocile antice din cadrul Ochiului Saharei au oferit cercetătorilor informații despre originile sale. Cea mai timpurie formare a Ochiului a început când supercontinentul Pangea a început să se despartă. Pe măsură ce Pangeea s-a destrămat, apele Oceanului Atlantic au început să curgă în regiune.

În timp ce Pangeea se îndepărta încet, magma din adâncurile de sub suprafață a început să se împingă în sus de mantaua Pământului, care a format o cupolă stâncoasă în formă de cerc înconjurată de straturi de gresie.

Pe măsură ce eroziunea și-a luat efectul asupra rocilor magmatice și a gresiei și, pe măsură ce cupola s-a potolit, au fost lăsate în spate creste circulare, conferind structurii Richat forma circulară scufundată. Astăzi, ochiul este oarecum scufundat sub nivelul peisajelor din jur.

Sahara Occidentală nu mai are condițiile temperate care au existat în timpul formării Ochiului. Se poate vizita deșertul uscat și nisipos pe care Ochiul Saharei, dar nu este o călătorie de lux. Călătorii trebuie mai întâi să aibă acces la o viză mauritană și să găsească un sponsor local.

Odată admise, turiștii sunt sfătuiți să facă aranjamente de călătorie locale. Unii antreprenori oferă plimbări cu avionul sau excursii cu balonul cu aer cald peste Eye, oferind vizitatorilor o vedere de „pasăre”.

Foto: NASA

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 6 iulie au fost consemnate tot felul de evenimente, unele pozitive, altele negative, însă toate și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Redactorii shtiu.ro le...
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot