Când a devenit Sahara deșert?

18.09.2023
Când a devenit Sahara deșert?

Deșertul Sahara este cel mai mare deșert cald din lume și ocupă o mare parte din nordul Africii. Acesta se întinde pe o suprafață de aproximativ 9,2 milioane de kilometri pătrați, ceea ce îl face de departe cel mai mare deșert din lume.

Sahara acoperă părți ale mai multor țări africane, inclusiv Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mali, Mauritania, Maroc, Ciad, Sudan și Niger. Acesta se întinde de la Oceanul Atlantic în vest până la Marea Roșie în est și de la Marea Mediterană în nord până la granița cu regiunile mai verzi din Africa în sud, potrivit wikipedia.org.

Cel mai mare deșert cald din lume

Sahara este cunoscut pentru caracteristicile sale distinctive, cum ar fi dunele de nisip uriașe, terenurile aride, temperatura ridicată și variațiile extreme de temperatură între zi și noapte. Aceste condiții fac ca viața să fie extrem de dificilă în Sahara, cu excepția unor adaptații specifice ale plantelor și animalelor care au evoluat pentru a supraviețui în acest mediu extrem. De asemenea, Sahara are o istorie bogată, cu vestigii arheologice care atestă faptul că a fost odată o regiune mai umedă și locuită de populații antice.

Deșertul Sahara este unul dintre cele mai semnificative aspecte geografice ale Africii și a avut un impact profund asupra culturilor, economiilor și istoriei regiunii. Zona a arătat cu totul altfel în trecut și a trecut ceva vreme până când a devenit deșert. Oare ce s-a întâmplat?

Cum a devenit Sahara dintr-o oază de verdeață un deșert?

Transformarea deșertului Sahara dintr-o oază de verdeață într-o zonă aridă a fost un proces complex care a avut loc pe o perioadă foarte lungă de timp și a implicat mai mulți factori naturali. Această tranziție a început în urmă cu 6.000 de ani.

Una dintre cele mai importante cauze ale transformării Saharei este schimbarea climatului în regiune. Cu aproximativ 6.000 de ani în urmă, regiunea era mai umedă și mai verde. Această perioadă este cunoscută sub numele de Sahara Verde sau perioada umedă africană, care a durat mii de ani. Acest climat umed a permis dezvoltarea vegetației, lacurilor și a unui ecosistem bogat. Cu timpul, însă, vremea s-a schimbat treptat, trecând printr-un proces de deșertificare, în care precipitațiile au scăzut și temperaturile au crescut.

Un alt factor important care a favorizat modificarea climei în regiune a ținut de schimbările în orbita Pământului, care au influențat climatul global și au jucat, de asemenea, un rol în transformarea Saharei. Variațiile în înclinația axei Terrei și în excentricitatea orbitei au avut ca rezultat modificări ale distribuției radiației solare pe Pământ, ceea ce a condus la schimbări climatice semnificative în regiune.

Totodată, mișcările plăcilor tectonice au influențat și ele zona. De exemplu, ridicarea și scufundarea regiunilor de-a lungul văilor tectonice au modificat modelele de circulație a aerului și a apei în regiune, afectând astfel clima și nivelurile de precipitații.

Nu în ultimul rând, activitatea umană a contribuit și ea la procesul de deșertificare. Prin suprapășunat, defrișare, cultivarea terenurilor și alți factori antropogeni, oamenii au accelerat degradarea solului și scăderea fertilității, contribuind astfel la răspândirea deșertificării.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?
Ce este astenia de toamnă și cum ne afectează?
Trecerea de la un anotimp la altul poate fi dificilă pentru unele persoane. Creșterea sau scăderea temperaturilor poate avea un impact asupra organismului uman, care are nevoie de un timp pentru a... citește tot
De ce frigul este cel mai mare aliat al Rusiei în istorie?
De ce frigul este cel mai mare aliat al Rusiei în istorie?
Rusia este cea mai mare țară ca suprafață. Cei peste 17 milioane de kilometri pătrați fac ca teritoriul Rusiei să se afle pe 2 continente, din apropiata Europă, până în îndepărtata Asie,... citește tot
Cu ce gesturi îl atenționează Meghan Markle pe Prințul Harry?
Cu ce gesturi îl atenționează Meghan Markle pe Prințul Harry?
Actrița de la Hollywood Meghan Marke și Prințul Harry al Marii Britanii sunt căsătoriți din anul 2018 și împreună au doi copii. Relația dintre cei doi nu a fost lipsită de momente greu de... citește tot