România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

07.11.2023
România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

Ne place sau nu să recunoaștem, coliva este unul dintre cele mai delicioase preparate gastronomice. Considerat ca fiind un tort mortuar, coliva se face periodic de către gospodine pentru a plăti tribut persoanelor defuncte. Cu toate acestea, care este istoria colivei în cultura românească?

Care este istoria colivei?

colivei

Coliva este un desert atipic. Dacă întrebi mai mulți români pe stradă care este desertul lor preferat, vor recunoaște cu greu că acesta este coliva. Deși are un gust bun și incomparabil, nicio gospodină nu va face acest preparat fără vreun motiv. În cultura românească se consideră ghinion dacă faci colivă doar pentru a mânca, fără motiv.

Prezentă la pomeni, înmormântări, pomeniri, Sâmbăta Morților, coliva se dă de pomană apropiaților, persoanelor nevoiașe sau la biserică clericilor. Este preparată adesea din arpacaș, adică un grâu măcinat sub formă dură.

Conform istoricilor, acest preparat a fost introdus în Biserică în perioada Sfântului Teodor Tiron, mai exact la 50 de ani după moartea acestuia. Ne putem referi la perioada anilor 361-363, Împăratul Iulian Apostatul dorind să îi ia în derâdere pe creștini, a dat ordin guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețe cu sânge.

Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci și până în prezent, în prima sâmbătă a Postului mare, se face pomenirea morților și a Sfântului Teodor Tiron.

În prezent, gospodinele au modificat rețeta colivei, adăugând diferite elemente de gust sau decor. Cele mai importante aspecte vizuale adăugate în epoca modernă sunt: nuca, fulgii de cocos, bomboanele, ciocolata sau esența de rom.

Rețeta de colivă

În prezent, vrem să facem coliva când mai prezentabilă, arătoasă, pentru a îndepărta gândul morbid. Cu toate acestea, cele mai respectoase gospodine din diferite colțuri ale țării păstrează tradiția, făcând colivă după rețeta tradițională, predată din moși-strămoși.

Pentru că trebuie să împăcăm toate gusturile, vă prezentăm cea mai comună rețetă de colivă, pe care fiecare o poate adapta, în funcție de preferințe.

Ingrediente:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
Momentul de GENIU! Când au fost românii cei mai deștepți din istorie? Cum le-au dat peste nas marilor imperii speculând un moment ISTORIC
În ciuda faptului că a fost mai mereu sub dominare otomană, rusească sau austriacă, românii au fost un popor pașnic. Rareori au ieșit în evidență printr-un lucru fabulos. De departe cel... citește tot
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot