România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

07.11.2023
România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

Ne place sau nu să recunoaștem, coliva este unul dintre cele mai delicioase preparate gastronomice. Considerat ca fiind un tort mortuar, coliva se face periodic de către gospodine pentru a plăti tribut persoanelor defuncte. Cu toate acestea, care este istoria colivei în cultura românească?

Care este istoria colivei?

colivei

Coliva este un desert atipic. Dacă întrebi mai mulți români pe stradă care este desertul lor preferat, vor recunoaște cu greu că acesta este coliva. Deși are un gust bun și incomparabil, nicio gospodină nu va face acest preparat fără vreun motiv. În cultura românească se consideră ghinion dacă faci colivă doar pentru a mânca, fără motiv.

Prezentă la pomeni, înmormântări, pomeniri, Sâmbăta Morților, coliva se dă de pomană apropiaților, persoanelor nevoiașe sau la biserică clericilor. Este preparată adesea din arpacaș, adică un grâu măcinat sub formă dură.

Conform istoricilor, acest preparat a fost introdus în Biserică în perioada Sfântului Teodor Tiron, mai exact la 50 de ani după moartea acestuia. Ne putem referi la perioada anilor 361-363, Împăratul Iulian Apostatul dorind să îi ia în derâdere pe creștini, a dat ordin guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețe cu sânge.

Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci și până în prezent, în prima sâmbătă a Postului mare, se face pomenirea morților și a Sfântului Teodor Tiron.

În prezent, gospodinele au modificat rețeta colivei, adăugând diferite elemente de gust sau decor. Cele mai importante aspecte vizuale adăugate în epoca modernă sunt: nuca, fulgii de cocos, bomboanele, ciocolata sau esența de rom.

Rețeta de colivă

În prezent, vrem să facem coliva când mai prezentabilă, arătoasă, pentru a îndepărta gândul morbid. Cu toate acestea, cele mai respectoase gospodine din diferite colțuri ale țării păstrează tradiția, făcând colivă după rețeta tradițională, predată din moși-strămoși.

Pentru că trebuie să împăcăm toate gusturile, vă prezentăm cea mai comună rețetă de colivă, pe care fiecare o poate adapta, în funcție de preferințe.

Ingrediente:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot