România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

07.11.2023
România, printre puținele țări cu tort mortuar. Care este istoria colivei?

Ne place sau nu să recunoaștem, coliva este unul dintre cele mai delicioase preparate gastronomice. Considerat ca fiind un tort mortuar, coliva se face periodic de către gospodine pentru a plăti tribut persoanelor defuncte. Cu toate acestea, care este istoria colivei în cultura românească?

Care este istoria colivei?

colivei

Coliva este un desert atipic. Dacă întrebi mai mulți români pe stradă care este desertul lor preferat, vor recunoaște cu greu că acesta este coliva. Deși are un gust bun și incomparabil, nicio gospodină nu va face acest preparat fără vreun motiv. În cultura românească se consideră ghinion dacă faci colivă doar pentru a mânca, fără motiv.

Prezentă la pomeni, înmormântări, pomeniri, Sâmbăta Morților, coliva se dă de pomană apropiaților, persoanelor nevoiașe sau la biserică clericilor. Este preparată adesea din arpacaș, adică un grâu măcinat sub formă dură.

Conform istoricilor, acest preparat a fost introdus în Biserică în perioada Sfântului Teodor Tiron, mai exact la 50 de ani după moartea acestuia. Ne putem referi la perioada anilor 361-363, Împăratul Iulian Apostatul dorind să îi ia în derâdere pe creștini, a dat ordin guvernatorului din Constantinopol să stropească toate proviziile din piețe cu sânge.

Sfântul Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci și până în prezent, în prima sâmbătă a Postului mare, se face pomenirea morților și a Sfântului Teodor Tiron.

În prezent, gospodinele au modificat rețeta colivei, adăugând diferite elemente de gust sau decor. Cele mai importante aspecte vizuale adăugate în epoca modernă sunt: nuca, fulgii de cocos, bomboanele, ciocolata sau esența de rom.

Rețeta de colivă

În prezent, vrem să facem coliva când mai prezentabilă, arătoasă, pentru a îndepărta gândul morbid. Cu toate acestea, cele mai respectoase gospodine din diferite colțuri ale țării păstrează tradiția, făcând colivă după rețeta tradițională, predată din moși-strămoși.

Pentru că trebuie să împăcăm toate gusturile, vă prezentăm cea mai comună rețetă de colivă, pe care fiecare o poate adapta, în funcție de preferințe.

Ingrediente:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabulos! Asemeni oamenilor, cimpanzeii se șterg cu frunze după ce fac sex și după ce merg la toaletă
Fabulos! Asemeni oamenilor, cimpanzeii se șterg cu frunze după ce fac sex și după ce merg la toaletă
Cimpanzeii dovedesc cât de mult se aseamănă cu oamenii. O cercetare arată că cimpanzeii își șterg posteriorul, îngrijesc rănile altora și chiar se curăță după contactul sexual sau... citește tot
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Povestea caracatiței Inky, animalul marin care a evadat de la acvariul naţional din Noua Zeelandă și a ajuns în… mare
Într-o dimineață obișnuită din aprilie 2016, îngrijitorii Acvariului Național din Napier, Noua Zeelandă, au făcut o descoperire surprinzătoare: unul dintre cei mai populari rezidenți ai... citește tot
Criptomonedele cresc considerabil, investitorii începători câștigă 3.000 de dolari pe zi de la GoldenMining
Criptomonedele cresc considerabil, investitorii începători câștigă 3.000 de dolari pe zi de la GoldenMining
Începând cu 11 iulie, prețul BTC a depășit pragul de 117.000 de dolari, iar prețurile ETH și XRP au atins, de asemenea, maxime record. Întreaga piață a criptomonedelor se află într-un... citește tot