Care este cel mai mic deșert din lume?

03.02.2022
Care este cel mai mic deșert din lume?

Căldură, kilometri de nisip, pietre și peisaje asemănătoare unui peisaj lunar, toate aceste scene sunt asociate cu deșertul. Dar lumea noastră este uimitor de diversă și nu toate deșerturile sunt la fel.  Fiecare dintre aceste deșerturi frumoase are propria sa atmosferă unică și priveliște pitorească, uneori amintind de un peisaj de pe o altă planetă. 

Care este cel mai mic deșert din lume?

Un deșert este definit de cantitatea de precipitații (ploaie, zăpadă, ceață și ceață) dintr-o zonă. O regiune care primește foarte puține precipitații este clasificată drept deșert. Există multe tipuri de deșerturi, inclusiv deșerturi subtropicale, de coastă și polare. Ceea ce au toate deșerturile în comun este un peisaj sterp, bătut de vânt, ceea ce este foarte dificil pentru unele plante și animale să poată supraviețui.

Călătorind de-a lungul autostrăzii Klondike, pe teritoriul Yukon al Canadei, peisajul se transformă din munți stâncoși cu cascade alimentate cu zăpadă și lacuri lungi și întortocheate presărate cu insule stâncoase într-un… deșert.

În nord-vestul Canadei, unde temperaturile sunt sub zero iarna, iar renii sunt stăpânii locului, un mic ținut de dune formează cel mai mic deșert din lume. Când vă gândiți la cele mai tari deșerturi din lume, vă pot veni în minte locuri precum Sahara din Africa de Nord, dunele Gobi din China și Mongolia sau Sonoran și Mojave din sud-vestul SUA, împreună cu imagini cu nisip învolburat, cactuși înțepători și cămile plimbărețe.

De aceea, este un pic șocant să găsiți un petic de deșert în teritoriul Yukon din nordul Canadei. Caribul (specie de cerb) obișnuia să rătăcească frecvent aici, așa că zona a devenit cunoscută sub numele de Caribou Crossing, acum prescurtat Carcross.

Doar câteva sute de oameni găzduiesc fostul sat din goana aurului astăzi, dar servește ca un mic centru fermecător de atracții turistice pentru cei care fac o excursie în Klondike sau o excursie de croazieră.

Deșertul este imposibil de ratat în timp ce se merge de-a lungul autostrăzii Klondike, un traseu care urmărește calea parcursă de prospectori după ce aurul a fost descoperit în regiunea râului Klondike din Yukon, la sfârșitul anilor 1890. Carcross se află la aproximativ 72 km sud de Whitehorse, capitala Yukon, și la 104 km nord de Skagway, Alaska, de unde începe autostrada.

Micul deșert are doar 2,5 kilometri pătrați și are o suprafață mai mică decât „Mile Square City” din Hoboken, New Jersey (5,17 kilometri pătrați). Dar din punct de vedere tehnic, Carcross nu este de fapt un deșert, deoarece zona primește prea multe precipitații de la an la an. Dar zona este încă destul de uscată din cauza a doi factori legați de locația sa unică, potrivit meteorologului senior Jonathan Erdman, Weather.com.

„În primul rând, deșertul Carcross se află într-o ‘umbră de ploaie’. Vânturile umede din nord-estul Pacificului sunt interceptate de munți la vest și la sud, răpând majoritatea ploii și zăpezii acelor furtuni încărcate de umezeală.

În al doilea rând, cea mai umedă perioadă a anului de-a lungul coastei Golfului Alaska este, de asemenea, perioada în care mase de aer arctic uscat și rece se acumulează în Teritoriul Yukon din Siberia și Alaska, privând și mai mult zona de potențialul de precipitații”, a spus Erdman.

Așa că, în realitate, „deșertul” este doar un nume. În schimb, întinderea de nisip ondulată este de fapt formată din dune. Cu mai bine de 10.000 de ani în urmă, în timpul ultimei epoci glaciare, un lac glaciar cunoscut sub numele de Lacul Watson a existat în locul dunelor, relatează Environment Yukon.

Când temperaturile au crescut, iar ghețarii care alimentau Lacul Watson au dispărut, a dispărut și lacul. Tot ceea ce a rămas în urmă a fost nisip și nămol, care rămâne astăzi temelia „deșertului” Carcross.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising