Care este cel mai mic deșert din lume?

03.02.2022
Care este cel mai mic deșert din lume?

Căldură, kilometri de nisip, pietre și peisaje asemănătoare unui peisaj lunar, toate aceste scene sunt asociate cu deșertul. Dar lumea noastră este uimitor de diversă și nu toate deșerturile sunt la fel.  Fiecare dintre aceste deșerturi frumoase are propria sa atmosferă unică și priveliște pitorească, uneori amintind de un peisaj de pe o altă planetă. 

Care este cel mai mic deșert din lume?

Un deșert este definit de cantitatea de precipitații (ploaie, zăpadă, ceață și ceață) dintr-o zonă. O regiune care primește foarte puține precipitații este clasificată drept deșert. Există multe tipuri de deșerturi, inclusiv deșerturi subtropicale, de coastă și polare. Ceea ce au toate deșerturile în comun este un peisaj sterp, bătut de vânt, ceea ce este foarte dificil pentru unele plante și animale să poată supraviețui.

Călătorind de-a lungul autostrăzii Klondike, pe teritoriul Yukon al Canadei, peisajul se transformă din munți stâncoși cu cascade alimentate cu zăpadă și lacuri lungi și întortocheate presărate cu insule stâncoase într-un… deșert.

În nord-vestul Canadei, unde temperaturile sunt sub zero iarna, iar renii sunt stăpânii locului, un mic ținut de dune formează cel mai mic deșert din lume. Când vă gândiți la cele mai tari deșerturi din lume, vă pot veni în minte locuri precum Sahara din Africa de Nord, dunele Gobi din China și Mongolia sau Sonoran și Mojave din sud-vestul SUA, împreună cu imagini cu nisip învolburat, cactuși înțepători și cămile plimbărețe.

De aceea, este un pic șocant să găsiți un petic de deșert în teritoriul Yukon din nordul Canadei. Caribul (specie de cerb) obișnuia să rătăcească frecvent aici, așa că zona a devenit cunoscută sub numele de Caribou Crossing, acum prescurtat Carcross.

Doar câteva sute de oameni găzduiesc fostul sat din goana aurului astăzi, dar servește ca un mic centru fermecător de atracții turistice pentru cei care fac o excursie în Klondike sau o excursie de croazieră.

Deșertul este imposibil de ratat în timp ce se merge de-a lungul autostrăzii Klondike, un traseu care urmărește calea parcursă de prospectori după ce aurul a fost descoperit în regiunea râului Klondike din Yukon, la sfârșitul anilor 1890. Carcross se află la aproximativ 72 km sud de Whitehorse, capitala Yukon, și la 104 km nord de Skagway, Alaska, de unde începe autostrada.

Micul deșert are doar 2,5 kilometri pătrați și are o suprafață mai mică decât „Mile Square City” din Hoboken, New Jersey (5,17 kilometri pătrați). Dar din punct de vedere tehnic, Carcross nu este de fapt un deșert, deoarece zona primește prea multe precipitații de la an la an. Dar zona este încă destul de uscată din cauza a doi factori legați de locația sa unică, potrivit meteorologului senior Jonathan Erdman, Weather.com.

„În primul rând, deșertul Carcross se află într-o ‘umbră de ploaie’. Vânturile umede din nord-estul Pacificului sunt interceptate de munți la vest și la sud, răpând majoritatea ploii și zăpezii acelor furtuni încărcate de umezeală.

În al doilea rând, cea mai umedă perioadă a anului de-a lungul coastei Golfului Alaska este, de asemenea, perioada în care mase de aer arctic uscat și rece se acumulează în Teritoriul Yukon din Siberia și Alaska, privând și mai mult zona de potențialul de precipitații”, a spus Erdman.

Așa că, în realitate, „deșertul” este doar un nume. În schimb, întinderea de nisip ondulată este de fapt formată din dune. Cu mai bine de 10.000 de ani în urmă, în timpul ultimei epoci glaciare, un lac glaciar cunoscut sub numele de Lacul Watson a existat în locul dunelor, relatează Environment Yukon.

Când temperaturile au crescut, iar ghețarii care alimentau Lacul Watson au dispărut, a dispărut și lacul. Tot ceea ce a rămas în urmă a fost nisip și nămol, care rămâne astăzi temelia „deșertului” Carcross.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot