Mituri despre încălzirea globală. Ce se va întâmpla cu Pământul?

24.11.2021
Mituri despre încălzirea globală. Ce se va întâmpla cu Pământul?

Încălzirea globală reprezintă una dintre marile probleme ale omenirii, în ultimii ani. Oamenii de știință din lumea întreagă colaborează cu liderii politici ai planetei și încearcă să rezolve această problemă. Drept urmare, la ultimele summit-uri privind schimbările climatice au fost luate o serie de decizii care vor fi aplicate în anii următori.

Mituri despre încălzirea globală

1. Clima Pământului a suferit schimbări de-a lungul timpului. Pe parcursul istoriei de 4,5 miliarde de ani a Terrei, clima s-a schimbat foarte mult. Asta este adevărat. Dar încălzirea rapidă pe care o vedem acum nu poate fi explicată prin ciclurile naturale de încălzire și răcire. Genul de schimbări care s-ar întâmpla în mod normal pe parcursul a sute de mii de ani au loc astăzi în decenii.

Temperaturile globale sunt acum la cele mai ridicate cote de când au început măsurătorile. De fapt, 17 dintre cei mai călduroși 18 ani înregistrati au avut loc din 2001 încoace. Această încălzire mult mai rapidă corespunde nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă, care au crescut vertiginos odată cu revoluția industrială.

2. Plantele au nevoie de dioxid de carbon. Plantele și pădurile îndepărtează și stochează cantități uriașe de dioxid de carbon din atmosferă în fiecare an. Problema este că au fost tăiate foarte multe păduri, iar cantitatea de dioxid de carbon absorbită este din ce în ce mai mică.

Să fim clari, CO2 în sine nu provoacă probleme. Face parte din ecosistemul natural global. Problema este cantitatea de CO2 care este produsă de noi, ca oameni, iar acest nivel de dioxid de carbon, din prezent, din atmosferă nu a mai existat de aproximativ 800.000 de ani.

3. Încălzirea globală face ca temperatura medie a suprafeței Pământului să crească. Acest lucru nu numai că aduce mari valuri de căldură și secete, dar provoacă și schimbări în sistemele noastre climatice naturale. Astfel, apar din ce în ce mai multe evenimente meteorologice extreme. De exemplu, uraganele și furtunile devin din ce în ce mai intense, se mișcă mai încet și durează mai mult.

4. Schimbările climatice sunt o adevărată problemă a viitorului. Aceasta nu mai este o scuză pentru a nu acționa împotriva schimbărilor climatice și a nu împinge povara asupra generațiilor viitoare. Cei mai importanți oameni de știință din lume au avertizat că avem doar 12 ani pentru a limita încălzirea globală la maximum 1,5 grade Celsius și a evita deteriorarea climatului, potrivit org.uk.

Observăm deja efectele devastatoare ale schimbărilor climatice asupra aprovizionării globale cu alimente, creșterea migrației, conflictelor, bolilor și instabilității globale, iar acest lucru se va agrava doar dacă nu acționăm acum. Schimbările climatice provocate de om sunt cea mai mare criză de mediu a timpului nostru. Amenință viitorul planetei de care depindem pentru supraviețuirea noastră și suntem ultima generație care poate face ceva în privința asta.

5. Energia regenerabilă este doar o schemă de a face mai mulți bani. Acest lucru nu este adevărat, fiindcă energia solară și eoliană sunt cele mai ieftine modalități de generare a energiei electrice. Acest lucru înseamnă că energia pe care o produce soarele și vântul este mai ieftină decât utilizarea energiei nucleare, a gazelor și a combustibililor fosili.

6. Numărul urșilor polari este în creștere. Fals. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare cu care se confruntă urșii polari. Zona arctică se încălzește aproximativ de două ori mai repede decât restul lumii, ceea ce face ca gheața să se topească mai devreme și să se formeze mai târziu în fiecare an. Astfel, este din ce în ce mai dificil pentru femelele de urs polar să ajungă pe pământ la sfârșitul toamnei pentru a-și construi bârlogurile și să iasă pe gheață primăvara pentru a-și hrăni puii. Principala lor sursă de hrană, focile, sunt, de asemenea, afectate de schimbările climatice, deoarece depind de gheață pentru a-și crește puii. Se estimează că populațiile de urși polari vor scădea cu 30% până la mijlocul acestui secol.

7. Energia regenerabilă funcționează doar atunci când nu este nor sau vânt. Nici acest lucru nu este adevărat, fiindcă industria a dezvoltat noi tehnici de stocare a energiei electrice și de gestionare a cererii în orele de vârf, ceea ce înseamnă că, și atunci când Soarele nu strălucește puternic oamenii se pot baza pe energia regenerabilă.

8. Animalele se pot adapta schimbărilor climatice. Acesta nu este un mit, Charles Darwin a înțeles corect partea de adaptare, însă să fim clari, unele plante și animale se vor adapta, dar nu toate. Pentru a supraviețui, plantele, animalele și păsările care se confruntă cu schimbările climatice au două opțiuni: mutarea sau adaptarea. Există câteva exemple de specii care au început deja să se adapteze la schimbările climatice.

9. Dacă oamenii nu ar exista, problemă climatică s-ar rezolva de la sine. Această ipoteză este greșită. Tehnologia și sistemele de care avem nevoie pentru a trece la energie 100% regenerabilă până în anul 2045 și pentru a folosi resursele planetei noastre în mod durabil sunt deja disponibile. Ceea ce este nevoie acum este ca liderii politici și oamenii importanți de afaceri să ia măsuri îndrăznețe și urgente pentru utilizarea acestor soluții, pentru a aborda criza climatică și a restabili natura.

10. China este singura responsabilă pentru schimbările climatice. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră, China este în prezent unul dintre cei mai mari investitori în surse regenerabile. Creșterea investițiilor în acest sector a fost un răspuns la creșterea rapidă a afacerilor ecologice și la nevoia de a curăța poluarea aerului din marile sale orașe.

Schimbările climatice sunt o problemă globală și toți avem responsabilitatea de a face față crizei climatice. Cu toții trebuie să ne ridicăm și să luptăm pentru lumea noastră și a copiilor noștri!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți oameni au murit de la începutul războiului din Ucraina? Numărul de victime este comparabil cu pierderile României în al Doilea Război Mondial
Câți oameni au murit de la începutul războiului din Ucraina? Numărul de victime este comparabil cu pierderile României în al Doilea Război ...
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. După aproape... citește tot
Care e legătura dintre matematică și pariurile sportive? Fabuloasa poveste a lui Frank Rosenthal, gangsterul care a sfidat autoritățile americane
Care e legătura dintre matematică și pariurile sportive? Fabuloasa poveste a lui Frank Rosenthal, gangsterul care a sfidat autoritățile ...
Decenii la rând, un geniu în matematică și-a folosit abilitățile native pentru a se îmbogăți pe căi necinstite, sfidând autoritățile americane care l-au condamnat în repetate rânduri.... citește tot
Ce prerogative are președintele României?
Ce prerogative are președintele României?
În ciuda faptului că este una dintre cele mai râvnite funcții în stat, postul de președinte al României nu îi conferă posesorului putere deplină. De fapt, președintele este garantul... citește tot