Ce este Kokoretsi? Cum se prepară acest fel de mâncare în Grecia?

10.05.2022
Ce este Kokoretsi? Cum se prepară acest fel de mâncare în Grecia?

Când vine vorba de mese delicioase, sănătoase și ușoare, mâncarea grecească ar putea fi în fruntea listei. Făcută cu arome proaspete mediteraneene, cum ar fi lămâia, usturoiul și uleiul de măsline, bucătăria grecească nu dezamăgește niciodată. Fie că ai poftă de frigărui de souvlaki la grătar, de salată grecească proaspătă vibrantă sau de sos tzatiziki de casă, Grecia are totul.

Kokoretsi este o masă tradițională din ținutul elen care constă în principal din organe, sau măruntaiele și organele interne, de miei sau capre. Intestinul este cel mai des folosit element.

Gătirea felului de mâncare implică și turte dulci, un termen culinar folosit pentru glanda timus și pancreasul animalelor, precum și inima, rinichii și plămânii. Rețeta kokoretsi a apărut atunci când oamenii au început să simtă că nu ar trebui să risipească nicio parte din animalul gătit în timpul Paștelui. Kokoretsi este clasificat ca un fel de mâncare pentru aperitive.

Cum se prepară Kokoretsi în Grecia?

Pentru a face acest fel de mâncare, organele care cuprind ingredientul principal al kokoretsi sunt spălate temeinic, în special intestinele, potrivit Wise Geek. Apoi se taie bucățele mici și se asezonează cu sare, piper, oregano, ulei de măsline și zeama de la lămâi. După ce piesele sunt introduse într-o frigăruie pe orizontală, ele sunt acoperite cu o membrană subțire din intestin, denumită grăsime caul. Acest tip de ambalare este menit să mențină toate ingredientele la locul lor.

Kokoretsi este preparat în mod tradițional la grătar cu cărbuni, deși în timpurile moderne aparatele pe gaz și cele electrice sunt la fel de comune. Unii oameni preferă să adauge ardei verzi tocați și roșii între carnea de pe frigăruie. După ce procesul de prăjire este complet, kokoretsi este păstrat într-un loc cald, de obicei pe grătar, pentru servire.

Grecia nu este singurul loc unde kokoretsi se bucură de o popularitate extinsă. Mâncarea este consumată și de oamenii care locuiesc în Balcani, o regiune care acoperă sud-estul Europei și cuprinde alte țări precum Albania, Bulgaria și Serbia. Kokoretsi este, de asemenea, identificat cu Anatolia, cea mai vestică proeminență a Asiei Mici, care constă în principal din Turcia.

Numele mesei, care este grecesc, provine de fapt de la termenul albanez kukurec. Aromânii, care trăiesc mai ales în țările balcanice din Grecia, Albania, Macedonia și Bulgaria, îl numesc kukuretsu. Poporul turc îl numește kokorec, care este derivat din termenul grecesc.

În Grecia, kokoretsi este disponibil pe tot parcursul anului, de obicei în restaurante mici numite taverne. Este consumat în mod tradițional în Duminica Paștelui. Unii preferă să-l servească pe o pâine, garnisită cu roșii și condimente. Este un obicei popular în Turcia de a transforma kokoretsi într-un sandviș folosind baghete, iar în unele ocazii, castraveții sau ardei murați pot fi serviți împreună cu felul de mâncare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot