Ce este Kokoretsi? Cum se prepară acest fel de mâncare în Grecia?

10.05.2022
Ce este Kokoretsi? Cum se prepară acest fel de mâncare în Grecia?

Când vine vorba de mese delicioase, sănătoase și ușoare, mâncarea grecească ar putea fi în fruntea listei. Făcută cu arome proaspete mediteraneene, cum ar fi lămâia, usturoiul și uleiul de măsline, bucătăria grecească nu dezamăgește niciodată. Fie că ai poftă de frigărui de souvlaki la grătar, de salată grecească proaspătă vibrantă sau de sos tzatiziki de casă, Grecia are totul.

Kokoretsi este o masă tradițională din ținutul elen care constă în principal din organe, sau măruntaiele și organele interne, de miei sau capre. Intestinul este cel mai des folosit element.

Gătirea felului de mâncare implică și turte dulci, un termen culinar folosit pentru glanda timus și pancreasul animalelor, precum și inima, rinichii și plămânii. Rețeta kokoretsi a apărut atunci când oamenii au început să simtă că nu ar trebui să risipească nicio parte din animalul gătit în timpul Paștelui. Kokoretsi este clasificat ca un fel de mâncare pentru aperitive.

Cum se prepară Kokoretsi în Grecia?

Pentru a face acest fel de mâncare, organele care cuprind ingredientul principal al kokoretsi sunt spălate temeinic, în special intestinele, potrivit Wise Geek. Apoi se taie bucățele mici și se asezonează cu sare, piper, oregano, ulei de măsline și zeama de la lămâi. După ce piesele sunt introduse într-o frigăruie pe orizontală, ele sunt acoperite cu o membrană subțire din intestin, denumită grăsime caul. Acest tip de ambalare este menit să mențină toate ingredientele la locul lor.

Kokoretsi este preparat în mod tradițional la grătar cu cărbuni, deși în timpurile moderne aparatele pe gaz și cele electrice sunt la fel de comune. Unii oameni preferă să adauge ardei verzi tocați și roșii între carnea de pe frigăruie. După ce procesul de prăjire este complet, kokoretsi este păstrat într-un loc cald, de obicei pe grătar, pentru servire.

Grecia nu este singurul loc unde kokoretsi se bucură de o popularitate extinsă. Mâncarea este consumată și de oamenii care locuiesc în Balcani, o regiune care acoperă sud-estul Europei și cuprinde alte țări precum Albania, Bulgaria și Serbia. Kokoretsi este, de asemenea, identificat cu Anatolia, cea mai vestică proeminență a Asiei Mici, care constă în principal din Turcia.

Numele mesei, care este grecesc, provine de fapt de la termenul albanez kukurec. Aromânii, care trăiesc mai ales în țările balcanice din Grecia, Albania, Macedonia și Bulgaria, îl numesc kukuretsu. Poporul turc îl numește kokorec, care este derivat din termenul grecesc.

În Grecia, kokoretsi este disponibil pe tot parcursul anului, de obicei în restaurante mici numite taverne. Este consumat în mod tradițional în Duminica Paștelui. Unii preferă să-l servească pe o pâine, garnisită cu roșii și condimente. Este un obicei popular în Turcia de a transforma kokoretsi într-un sandviș folosind baghete, iar în unele ocazii, castraveții sau ardei murați pot fi serviți împreună cu felul de mâncare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot