Ce este jargonul? Tipuri de jargon. Jargon vs argou

15.01.2021
Ce este jargonul? Tipuri de jargon. Jargon vs argou

Unele cuvinte din limba română sunt greu de înțeles, iar altele sunt cu adevărat pline de complexitate. Uneori, putem afla o poveste extrem de interesantă dacă vom sta și vom cauta ce se află în spatele acestor cuvinte sau expresii.

Ce este jargonul?

La fel ca un limbaj secret „din interior”, jargonul este o terminologie înțeleasă doar de către oamenii dintr-un anumit grup. Majoritatea cuvintelor în limba română fac parte din vorbirea obișnuită, de zi cu zi, înțeleasă de aproape oricine vorbește limba.

Cu toate acestea, jargonul este ca un tip de stenografie între membrii unui anumit grup de oameni, implicând adesea cuvinte care nu au sens în afara unui anumit context. Mai mut de atât, deși uneori poate avea sensuri negative, jargonul este un limbaj specializat, cu sens restrâns și termeni specifici unor anumite profesii sau meserii.

Lingviștii spun că există o multitudine de cuvinte și expresii împrumutate din alte limbi sau domenii de activitate prin care se caracterizează jargonul. Acesta este diferit de argou, care este limbajul obișnuit folosit de un anumit grup de oameni. Criticii jargonului cred că un astfel de limbaj face mai mult să ascundă decât să clarifice; ei susțin că majoritatea jargonului poate fi înlocuit cu un limbaj simplu și direct, fără a sacrifica sensul.

Susținătorii jargonului consideră că un astfel de limbaj este necesar pentru navigarea în complexitățile anumitor profesii. În domeniile științifice, de exemplu, cercetătorii explorează subiecte dificile pe care majoritatea oamenilor laici nu le-ar putea înțelege.

Limbajul pe care îl folosesc cercetătorii trebuie să fie precis, deoarece se ocupă de concepte complexe (de exemplu, biologia moleculară sau fizica nucleară), iar simplificarea limbajului poate cauza confuzie sau poate crea spațiu pentru erori. Criticii jargonului, totuși, spun că un astfel de limbaj este inutil de complicat și, în unele cazuri, chiar conceput în mod deliberat pentru a exclude persoanele din afară.

Ei susțin că jargonul conferă un aer de noutate și profunzime înșelătoare ideilor care, dacă ar fi declarate direct, ar părea superficiale, vechi, frivole sau false.

Jargon vs argou

Jargonul nu trebuie confundat cu argoul, care este un limbaj informal, colocvial, folosit uneori de un grup (sau grupuri) de oameni. Principala diferență este cea de registru. Jargonul este un limbaj formal unic pentru o anumită disciplină sau domeniu, în timp ce argoul este un limbaj comun, informal, care este mai probabil să fie vorbit decât scris.

Ce tipuri de jargon există?

Potrivit dicție.ro, domeniul medical este plin de jargon criptic, incluzând nenumărați termeni științifici și abrevieri medicale (microleziune fibrilară, plagă transfixiantă, distrucţie tisulară, risc tetanigen). Lumea afacerilor nu este străină de acest limbaj, inclusiv o gamă de jargon specifice industriei și de asemenea, justiția are propriul limbaj. Practic, există jargon asociat în fiecare ocupație pentru a descrie totul, de la mediul de birou la practici comerciale specifice.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising