Ce este jargonul? Tipuri de jargon. Jargon vs argou

15.01.2021
Ce este jargonul? Tipuri de jargon. Jargon vs argou

Unele cuvinte din limba română sunt greu de înțeles, iar altele sunt cu adevărat pline de complexitate. Uneori, putem afla o poveste extrem de interesantă dacă vom sta și vom cauta ce se află în spatele acestor cuvinte sau expresii.

Ce este jargonul?

La fel ca un limbaj secret „din interior”, jargonul este o terminologie înțeleasă doar de către oamenii dintr-un anumit grup. Majoritatea cuvintelor în limba română fac parte din vorbirea obișnuită, de zi cu zi, înțeleasă de aproape oricine vorbește limba.

Cu toate acestea, jargonul este ca un tip de stenografie între membrii unui anumit grup de oameni, implicând adesea cuvinte care nu au sens în afara unui anumit context. Mai mut de atât, deși uneori poate avea sensuri negative, jargonul este un limbaj specializat, cu sens restrâns și termeni specifici unor anumite profesii sau meserii.

Lingviștii spun că există o multitudine de cuvinte și expresii împrumutate din alte limbi sau domenii de activitate prin care se caracterizează jargonul. Acesta este diferit de argou, care este limbajul obișnuit folosit de un anumit grup de oameni. Criticii jargonului cred că un astfel de limbaj face mai mult să ascundă decât să clarifice; ei susțin că majoritatea jargonului poate fi înlocuit cu un limbaj simplu și direct, fără a sacrifica sensul.

Susținătorii jargonului consideră că un astfel de limbaj este necesar pentru navigarea în complexitățile anumitor profesii. În domeniile științifice, de exemplu, cercetătorii explorează subiecte dificile pe care majoritatea oamenilor laici nu le-ar putea înțelege.

Limbajul pe care îl folosesc cercetătorii trebuie să fie precis, deoarece se ocupă de concepte complexe (de exemplu, biologia moleculară sau fizica nucleară), iar simplificarea limbajului poate cauza confuzie sau poate crea spațiu pentru erori. Criticii jargonului, totuși, spun că un astfel de limbaj este inutil de complicat și, în unele cazuri, chiar conceput în mod deliberat pentru a exclude persoanele din afară.

Ei susțin că jargonul conferă un aer de noutate și profunzime înșelătoare ideilor care, dacă ar fi declarate direct, ar părea superficiale, vechi, frivole sau false.

Jargon vs argou

Jargonul nu trebuie confundat cu argoul, care este un limbaj informal, colocvial, folosit uneori de un grup (sau grupuri) de oameni. Principala diferență este cea de registru. Jargonul este un limbaj formal unic pentru o anumită disciplină sau domeniu, în timp ce argoul este un limbaj comun, informal, care este mai probabil să fie vorbit decât scris.

Ce tipuri de jargon există?

Potrivit dicție.ro, domeniul medical este plin de jargon criptic, incluzând nenumărați termeni științifici și abrevieri medicale (microleziune fibrilară, plagă transfixiantă, distrucţie tisulară, risc tetanigen). Lumea afacerilor nu este străină de acest limbaj, inclusiv o gamă de jargon specifice industriei și de asemenea, justiția are propriul limbaj. Practic, există jargon asociat în fiecare ocupație pentru a descrie totul, de la mediul de birou la practici comerciale specifice.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot