Ce este importul? Ce este exportul?

14.06.2023
Ce este importul? Ce este exportul?

Relațiile bilaterale reprezintă o parte din motorul care fac ca economia unui stat să funcționeze. Țările au nevoie de prieteni și parteneri pentru a funcționa la parametri optimi. Pentru a compensa ceea ce teritoriul respectiv nu poate să producă intern, se apelează la relațiile cu alte state. Deci, care este diferența dintre import și export?

Ce este importul? Dar exportul?

importul

Piața economică este una de referință pentru durata de viață a unui stat. Fie că suntem un stat puternic industrializat sau nu, este imperativă existența mai multor relații bilaterale cu statele din jur. Din cauza poziționării geografice a tuturor țărilor, multe dintre alimentele pe care le vedem în piețe și hipermarketuri fac parte din contractele semnate la nivel internațional.

Astfel că, manualele ne prezintă faptul că acțiunea prin care bunurile sau serviciile sunt aduse dintr-o țară străină în țara de reședință se numește import. Concret, bananele sau măslinele fac parte din procesul de import de bunuri.

În momentul în care țara noastră are beneficiul de a produce bunuri care pot fi parte a unor contracte externe și care pot fi vândute în afara țării vorbim de alt proces economic. Concret, în clipa în care mărfurile de la noi sunt trimise cu scopul vânzării în alte țări avem parte de export.

Diferențele importante la nivel economic dintre cele două sunt:

Câte exporturi a avut România în 2022?

România este un stat în continuă dezvoltare. Acest lucru arată și analizele anului precedent. Conform autorităților, exporturile țării noastre au crescut cu peste 25% în 2022. Concret, în primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au însumat peste 85 de miliarde de euro.

În același timp, importurile au crescut și ele, fiind de aproape 30%, cu suma de 116 miliarde de euro. Datele oficiale arată că cele mai importante bunuri pe care România reușește să le exporte sunt: mașini, metale și articole din metale, produse vegetale, textile și produse chimice.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot