Ce este epitetul? Clasificarea epitetelor

02.02.2021
Ce este epitetul? Clasificarea epitetelor

Epitetul este o figură de stil care descrie un loc, un lucru sau o persoană în așa fel încât ajută la îmbunătățirea caracteristicilor sale. Scriitorii și vorbitorii contemporani au o atenție deosebită atunci când folosesc epitete. Ei nu vor să utilizeze în mod greșit acest instrument literar și să fie acuzați că folosesc epitete rasiale sau abuzive.

Ce este epitetul?

Cu ajutorul epitetelor, scriitorii sunt capabili să-și descrie personajele și cadrele mai viu, pentru a da semnificații mai bogate textului. Deoarece sunt folosite ca instrument literar, epitetele ajută la descrierea cuiva pentru a fi mai ușor de înțeles.

Ajutându-se de epitate, scriitorii și poeții dezvoltă imagini potrivite folosind mai puține cuvinte. În plus, utilizarea metaforică a epitetelor ajută la transformarea poeziei și a prozei, textele devenind mai vibrante și mai puternice.

Care este definiția epitetului?

Epitetul determină un substantiv sau un verb și este exprimat prin părți de vorbire care determină substantive sau verbe. Epitetele substantivelor se pot exprima prin adjective calificative, verbe la gerunziu, substantive cu funcția sintactică de atribut apozițional, substantive cu prepoziție, substantive în genitiv.

Epitetele verbelor se pot exprima prin adverbe, locuțiuni adverbiale, substantive cu prepoziție, potrivit Figuri de stil. Din punct de vedere sintactic, epitetele pot fi atribute, nume predicativ, apoziție.

 Clasificarea epitetelor

Determinanții care nu pot fi despărțiți nu sunt epitete. Epitetele se clasifică din mai multe perspective. Din perspectiva obiectelor desemnate, acestea pot fi epitete evocative (cer senin) sau apreciative (cer trist).

Din perspectiva sferei realității pe care o exprimă acestea sunt epitete fizice (zâmbet dulce) și morale (suflet blând), iar când au un sens apropiat determinantului epitetele sunt pleonastice (plumb greu) sau antitetice (durere dulce).

De asemenea, dacă există un raport între sfera epitetelor și sfera elementelor determinante, acestea pot fi epitete ornante (munte înalt) și epitete individuale (față veștedă).

Clasificarea epitetelor se mai face și în funcție de numărul lor. În acest caz, există epitete simple (dragoste pătimașă) și epitete multiple (ochi profunzi și veseli).

Exemple de epitete:

„Și clopote de alarmă răsuna răgușit.” (M. Eminescu – Împărat şi proletar)

„S-a dus zăpada albă de pe întinsul țării,
S-au dus zilele Babei și nopțile vegherii.”
(V. Alecsandri – Sfârșitul iernii)

Hârâită, noduroasă, stă în colb râșnița veche. (M. Eminescu – Călin)

„A-ntristării neagră-aripă peste lume se întinde,
Totul tace, căci durerea este mută ca un gând.”
 (M. Eminescu – La moartea principelui Ştirbey)

„Nu voi părul să mi-l taie,
Ce-mi ajunge la călcâie.
 (M. Eminescu – Făt-frumos din tei)

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot