Ce animal consumă 500.000 de calorii dintr-o înghițitură?

18.03.2022
Ce animal consumă 500.000 de calorii dintr-o înghițitură?

Pe Pământ sunt tot felul de specii de animale, unele mai mari, altele mai mici, însă toate sunt supuse regulilor naturii. Dintre aceste ființe se remarcă balena albastră, care este considerată cel mai mare animal care ar fi existat vreodată pe Terra.

Balena albastră este impresionantă din toate punctele de vedere. Aceasta are o lungime de 30 metri și cântărește peste 170 de tone. Când acesta mamifer se decide să servească masă nu se joacă. Potrivit datelor statistice, această balenă consumă dintr-o singură înghițitură aproximativ 500.000 de calorii, mai exact 475.000 de calorii.

Cantitatea de calorii înghițite dintr-o gură este impresionantă și reprezintă de peste 240 de ori energia pe care o folosește balena pentru a scoate krill-ul (pește) din gură.

De ce balenele sunt considerate mamifere și nu pești?

Balenele fac parte din familia cetaceelor și, cu toate că trăiesc în apă, sunt considerate mamifere, ci nu pești. Potrivit specialiștilor în domeniu, există 83 de specii de cetacee, împărțite în 14 familii și două subcategorii principale: balene dințate (Odontoceti , inclusiv balene ucigașe, narale, delfini și foceni) și balene balene (Mysticeti, balene cu cocoașă).

Trebuie precizat că există patru caracteristici care diferențiază clar un mamifer de un pește. Așadar, principalele diferențe sunt:

  1. Balenele au plămânii și respiră oxigen. Acestea ies la suprafață o dată la 20 de minute pentru a putea a respira, însă sunt cazuri când unele mamifere pot rezista și 90 de minute sub apă. Spre deosebire de acestea, peștii extrag oxigenul din apă prin branhii și nu au nevoie să iasă la suprafață.
  2. Toate cetaceele au sângele cald, inclusiv balenele. Acest lucru înseamnă că ele își pot regla temperatura corpului din interior și de aceea pot călători în ape mai reci sau mai calde. Peștii au însă sângele rece și nu își pot regla temperatura organismului, drept urmare ei rămân în zonele în care s-au născut.
  3. Bebelușii balenelor se nasc vii și vin pe rând, după ce femela a stat între 9 și 15 luni gestantă. În schimb, peștii depun ouă care eclozează și scot pui. Ba mai mult, balenele produc lapte și își hrănesc puii până la un an, timp în care îi și învață cum să se ferească de prădători.
  4. Cetaceele au păr, chiar și balenele. Multe dintre specii își pierd părul înainte de a se naște, în timp ce altele au încă niște păr pe vârful capului sau lângă gură. Trebuie precizat că peștii nu au păr în niciun moment al vieții lor.

Foto: myriadtravel.co.ke și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot