Care sunt cele mai zgomotoase animale din lume?

02.02.2022
Care sunt cele mai zgomotoase animale din lume?

Pe Pământ sunt tot felul de animale, unele mai mari, altele mai mici, însă toate au în comun faptul că se feresc de oameni. În afară de cele care au fost domesticite, necuvântătoarele se simt bine în libertate, unde legea naturii este sacră.

Cele mai multe dintre animale trăiesc în liniște și se feresc de prădători, în schimb altele sunt foarte gălăgioase, atât de zgomotoase încât pot sparge timpanul urechii unei persoane. În timp ce o conversație umană normală se înregistrează la aproximativ 60 de decibeli (dB), unele animale pot țipa mult mai tare decât zgomotul scos de un metrou (100 dB). Pragul uman al durerii este de 120 dB, iar la 160 dB timpanul se va rupe, însă multe dintre sunetele emise de necuvântătoare sunt mai puternice decât ceea ce pot percepe urechile noastre.

Top 3 cele mai zgomotoase animale din lume

3. Liliacul buldog mare. Liliecii sunt unul dintre puținele mamifere care pot folosi sunetul pentru a naviga și călători. Această atitudine este numită ecolocație. Liliacul buldog mare este, în prezent, cel mai tare membru din specia sa. Acesta emite un sunet incredibil de puternic, care depășește 140 dB, mai tare decât un fierăstrău cu lanț în funcțiune. Liliacul apelează la această tactică pentru a urmări mișcarea peștilor în bazinele de apă. Oamenii, totuși, nu pot auzi apelul de ecolocație, fiindcă sunt ultrasonice, variind în frecvență de la 20 la 200 kiloherți (kHz), găsindu-se astfel în afara intervalului de auz uman între 20 Hz și 20 kHz.

2. Balena albastră. Aceste mamifere au o comunicare foarte zgomotoasă între ele. Sunetele lor pot atinge 188 dB, mai tare decât explozia motorului cu reacție sau a unei grenade. Balenele albastre pot comunica unele cu altele și de la o distanță de peste 800 de kilometri. Trebuie precizat că acestea sunt cele mai mari creaturi vii de pe Pământ, ajungând până la 33 de metri și cântărind până la 200 de tone, iar limba lor poate fi la fel de grea ca un elefant.

1. Crevetele pistol tigru. Originar din Marea Mediterană, această specie de creveți se află în fruntea listei ca cea mai zgomotoasă creatură de pe Terra, depășind peste 200 dB, mai tare decât o împușcătură. Din fericire, ei trăiesc sub apă, iar oamenii nu îi pot auzi, altfel ar fi avut probleme cu auzul fiindcă urechea umană poate susține doar sunete de până la 120-130 dB. Drept urmare, orice sunet mai puternic poate provoca dureri extreme ale timpanului, care poate duce la pierderea auzului.

Creveții pistol pot fi observați în recifele tropicale din întreaga lume, fiind echipați cu o gheară mare care trage jeturi de apă cu o viteză atât de mare încât creează o bulă de aer. Când are loc implozia, se creează o undă de șoc mai puternică decât strigătul unei balene și, surprinzător, poate ucide alți creveți și pești la o distanță de până la 2 metri. Unda de sunet emite minuscule flash-uri de lumină, care determină momentan temperatura din interiorul bulei să ajungă aproape de cea a Soarelui.

Foto: milkgenomics.org, ekolss.com, infoanimale.net și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot