Curiozități despre stângaci. Ce animale sunt, în majoritate, stângace?

30.12.2021
Curiozități despre stângaci. Ce animale sunt, în majoritate, stângace?

În cele mai vechi timpuri, desfășurarea instinctivă a tuturor activităților cu mâna stângă (cum ar fi mâncatul, desenul, gesturile, fluturarea sau chiar aruncarea unei mingi) era descurajată și putea fi considerată ciudată sau chiar diabolică.

Din fericire, vremurile s-au schimbat și s-au făcut cercetări pentru a descoperi ce se află în spatele utilizării predominante a unei laturi a corpului nostru, făcând acest subiect din ce în ce mai interesant.

Curiozități despre stângaci

Unul din 10 oameni din lume este stângaci. În aprilie 2020, a fost publicat unul dintre cele mai ambițioase studii despre stângaci, care dezvăluie că cel puțin 10,6% dintre oamenii din lume se nasc cu această caracteristică, adică aproximativ una din 10 ființe umane.

Acest lucru variază de la 9,3% până la 18%, dar depinde de regiune. Cu toate acestea, în unele culturi, această trăsătură genetică este încă considerată a fi legată de conceptele străvechi ale răului, numind oamenii stângaci siniștri și împiedicând copiii să se dezvolte ca atare încă de la o vârstă fragedă.

Cei care sunt stângaci au un nivel mai ridicat de competitivitate. Un lucru curios despre stângaci este că având o mână dominantă diferită îi face mai buni la activități competitive. Acest lucru se datorează faptului că oamenii dreptaci sunt obișnuiți să aibă de-a face cu oameni și instrumente care nu le provoacă abilitățile.

Totuși, în viața de zi cu zi, stângacii au de-a face cu marea majoritate a uneltelor destinate utilizării dreptacilor și trebuie să coexiste cu oameni care operează cu partea opusă a corpului, deschizându-și câmpul de acțiune pe ambele părți și astfel, obținerea unui avantaj fizic.

A fi stângaci este genetic. Fie că un bebeluș se naște stângaci sau dreptaci este o chestiune de genetică și asta nu este tot, există mai mult de 40 de aspecte ale ADN-ului nostru care ne fac să preferăm una sau cealaltă mână pentru a descoperi lumea încă de la o vârstă fragedă.

Faptul că unul dintre părinți este stângaci poate crește probabilitatea ca copiii lor să se nască cu această caracteristică. Cu toate acestea, nu doar genetica, ci și mediul și stimulii din timpul sarcinii marchează împreună o tendință spre „stângacie”.

Sunt mai mulți bărbați stângaci decât femei. Planeta este formată din mai mulți dreptaci decât stângaci, dar lumea „stângace” este dominată de genul masculin. Bărbații au o posibilitate de 12% să devină stângaci, în timp ce procentul pentru femei este de 10%. Deși diferența de 2% pare irelevantă, cu posibilitatea deja scăzută de a fi stângaci, este destul de substanțială.

Un bun exemplu îl găsim la populația din Marea Britanie, unde 8,6% dintre femei sunt stângace, procentul bărbaților fiind de 10,6%.

Majoritatea cangurilor sunt stângaci. Un studiu publicat în revista Current Biology a dezvăluit că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la oameni, cangurii sunt mai probabil să se nască stângaci. Acest lucru a fost observat de o echipă de oameni de știință ruși care au studiat diferite rase, cum ar fi cangurul roșu, cangurul gri estic, cangurul cu gât roșu și cangurul copac, printre altele.

Chiar dacă marsupialele se hrănesc cu două sau patru picioare, în funcție de rasă și indiferent de sex, aceștia au o înclinație de a-și dezvolta activitățile cu partea stângă în general.

Cei mai mult stângaci sunt în Țările de Jos. Acum știm că doar 10% dintre oameni se nasc stângaci. Cu toate acestea, ele nu sunt distribuite uniform în întreaga lume. Potrivit statisticilor țara cu cea mai mare populație de stângaci este Țările de Jos, urmată de Statele Unite. Regiunile cu cei mai puțini oameni cu această lateralitate sunt Japonia și China, cu 4,70% și, respectiv, 3,50% din populație.

Iată câteva celebrități care sunt stângace: Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker, Tim Allen, David Bowie, Ben Stiller, Jennifer Lawrence, Owen Wilson, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Nicole Kidman, Tina Fey, Tom Cruise, Jim Carrey, Lisa Kudrow.

Foto: Deposit Photos

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 noiembrie este cea de 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 50 de zile. La 11 noiembrie 1918, Puterile Antantei și...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
Cuvântul este cel mai important lucru inventat, fiindcă el poate da semnificație unei acțiuni. Limbajul ne ajută să ne definim și să exprimăm o idee care poate fi pusă sau nu în practică.... citește tot
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică stimulează zona optică cerebrală și afectează percepția. Drept urmare, realitatea este înțeleasă greșit, fiind estimat altceva decât ceea ce este. De-a lungul timpului, au... citește tot
De ce 666 este numărul Diavolului?
De ce 666 este numărul Diavolului?
Diavolul este considerat sursa tuturor relelor din lume și este văzut de toți creștinii ca opusul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, sunt persoane care îl venerează pe Satan și încearcă să îl... citește tot