Curiozități despre stângaci. Ce animale sunt, în majoritate, stângace?

30.12.2021
Curiozități despre stângaci. Ce animale sunt, în majoritate, stângace?

În cele mai vechi timpuri, desfășurarea instinctivă a tuturor activităților cu mâna stângă (cum ar fi mâncatul, desenul, gesturile, fluturarea sau chiar aruncarea unei mingi) era descurajată și putea fi considerată ciudată sau chiar diabolică.

Din fericire, vremurile s-au schimbat și s-au făcut cercetări pentru a descoperi ce se află în spatele utilizării predominante a unei laturi a corpului nostru, făcând acest subiect din ce în ce mai interesant.

Curiozități despre stângaci

Unul din 10 oameni din lume este stângaci. În aprilie 2020, a fost publicat unul dintre cele mai ambițioase studii despre stângaci, care dezvăluie că cel puțin 10,6% dintre oamenii din lume se nasc cu această caracteristică, adică aproximativ una din 10 ființe umane.

Acest lucru variază de la 9,3% până la 18%, dar depinde de regiune. Cu toate acestea, în unele culturi, această trăsătură genetică este încă considerată a fi legată de conceptele străvechi ale răului, numind oamenii stângaci siniștri și împiedicând copiii să se dezvolte ca atare încă de la o vârstă fragedă.

Cei care sunt stângaci au un nivel mai ridicat de competitivitate. Un lucru curios despre stângaci este că având o mână dominantă diferită îi face mai buni la activități competitive. Acest lucru se datorează faptului că oamenii dreptaci sunt obișnuiți să aibă de-a face cu oameni și instrumente care nu le provoacă abilitățile.

Totuși, în viața de zi cu zi, stângacii au de-a face cu marea majoritate a uneltelor destinate utilizării dreptacilor și trebuie să coexiste cu oameni care operează cu partea opusă a corpului, deschizându-și câmpul de acțiune pe ambele părți și astfel, obținerea unui avantaj fizic.

A fi stângaci este genetic. Fie că un bebeluș se naște stângaci sau dreptaci este o chestiune de genetică și asta nu este tot, există mai mult de 40 de aspecte ale ADN-ului nostru care ne fac să preferăm una sau cealaltă mână pentru a descoperi lumea încă de la o vârstă fragedă.

Faptul că unul dintre părinți este stângaci poate crește probabilitatea ca copiii lor să se nască cu această caracteristică. Cu toate acestea, nu doar genetica, ci și mediul și stimulii din timpul sarcinii marchează împreună o tendință spre „stângacie”.

Sunt mai mulți bărbați stângaci decât femei. Planeta este formată din mai mulți dreptaci decât stângaci, dar lumea „stângace” este dominată de genul masculin. Bărbații au o posibilitate de 12% să devină stângaci, în timp ce procentul pentru femei este de 10%. Deși diferența de 2% pare irelevantă, cu posibilitatea deja scăzută de a fi stângaci, este destul de substanțială.

Un bun exemplu îl găsim la populația din Marea Britanie, unde 8,6% dintre femei sunt stângace, procentul bărbaților fiind de 10,6%.

Majoritatea cangurilor sunt stângaci. Un studiu publicat în revista Current Biology a dezvăluit că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la oameni, cangurii sunt mai probabil să se nască stângaci. Acest lucru a fost observat de o echipă de oameni de știință ruși care au studiat diferite rase, cum ar fi cangurul roșu, cangurul gri estic, cangurul cu gât roșu și cangurul copac, printre altele.

Chiar dacă marsupialele se hrănesc cu două sau patru picioare, în funcție de rasă și indiferent de sex, aceștia au o înclinație de a-și dezvolta activitățile cu partea stângă în general.

Cei mai mult stângaci sunt în Țările de Jos. Acum știm că doar 10% dintre oameni se nasc stângaci. Cu toate acestea, ele nu sunt distribuite uniform în întreaga lume. Potrivit statisticilor țara cu cea mai mare populație de stângaci este Țările de Jos, urmată de Statele Unite. Regiunile cu cei mai puțini oameni cu această lateralitate sunt Japonia și China, cu 4,70% și, respectiv, 3,50% din populație.

Iată câteva celebrități care sunt stângace: Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker, Tim Allen, David Bowie, Ben Stiller, Jennifer Lawrence, Owen Wilson, Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Nicole Kidman, Tina Fey, Tom Cruise, Jim Carrey, Lisa Kudrow.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot