Este adevărat că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii?

24.08.2022
Este adevărat că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii?

Oamenii se împart în trei categorii: stângaci, dreptaci sau ambidextri. Aceștia din urmă au capacitatea de a folosi ambele mâini la fel de bine, însă sunt destule rari, aproximativ 2% din populația globală. Oamenii de știință au studiat ce determină persoanele să devină stângaci sau dreptaci și au descoperit câteva lucruri interesante.

Despre stângaci, în gândirea populară, se crede că au un comportament mai răzvrătit, dar și mai inteligent decât al dreptacilor. Așadar, există concepția, mai mult sau mai puțin generală, că aceștia sunt mai speciali decât restul oamenilor. Cât este de adevărat sau nu urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Stângacii, mai inteligenți decât dreptacii

Un studiu realizat de oamenii de știință a relevat faptul că, într-adevăr, persoanele stângace sunt mai inteligente decât cele dreptace. De-a lungul timpului, personalități importante ale vremii au fost stângace, precum Leonardo da Vinci, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla și Aristotel.

Lucrurile nu sunt în diferite nici în prezent, unde fotbalistul Lionel Messi, fondatorul Microsoft Bill Gates, dar și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii Barack Obama au prezentat aceeași caracteristică, sunt stângaci.

Persoanele stângace au o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte, se arată în studiul oamenilor de știință, potrivit iflscience.com.

Cercetătorii au descoperit că legătura între cele două emisfere ale creierului este mai puternică la stângaci. Drept urmare, aceștia au o capacitate mai bună de a procesa și interpreta informațiile față de dreptaci. Din acest motiv, multe dintre persoanele stângace ajung să fie pictori, muzicieni sau jucători de șah. Datele statistice arată că între 10% și 13,5% din populația globală este stângace.

Trebuie precizat că pe lângă preferința pentru mâna stângă sau mâna dreaptă, există și un picior dominant și chiar un ochi. Conform statisticilor, bărbații au o posibilitate de 12% să devină stângaci, în timp ce procentul pentru femei este de 10%. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că nu pot fi diferențiați ca inteligență stângacii de dreptaci.

Oamenii stângaci sunt diferiți față de cei dreptaci, însă nu atât de mult pe cât sugerează stereotipurile. Nu toţi dreptacii ascultă doar de raţiune, la fel cum nu toţi stângacii au intuiţie şi abilităţi creative excepţionale. Persoanele stângace sunt într-adevăr mai susceptibile de a avea dislexie, schizofrenie şi alte tulburări, dar asta nu înseamnă că stângaciul este o patologie, au scris cei de la adevarul.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot