Este adevărat că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii?

24.08.2022
Este adevărat că stângacii sunt mai inteligenți decât dreptacii?

Oamenii se împart în trei categorii: stângaci, dreptaci sau ambidextri. Aceștia din urmă au capacitatea de a folosi ambele mâini la fel de bine, însă sunt destule rari, aproximativ 2% din populația globală. Oamenii de știință au studiat ce determină persoanele să devină stângaci sau dreptaci și au descoperit câteva lucruri interesante.

Despre stângaci, în gândirea populară, se crede că au un comportament mai răzvrătit, dar și mai inteligent decât al dreptacilor. Așadar, există concepția, mai mult sau mai puțin generală, că aceștia sunt mai speciali decât restul oamenilor. Cât este de adevărat sau nu urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Stângacii, mai inteligenți decât dreptacii

Un studiu realizat de oamenii de știință a relevat faptul că, într-adevăr, persoanele stângace sunt mai inteligente decât cele dreptace. De-a lungul timpului, personalități importante ale vremii au fost stângace, precum Leonardo da Vinci, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla și Aristotel.

Lucrurile nu sunt în diferite nici în prezent, unde fotbalistul Lionel Messi, fondatorul Microsoft Bill Gates, dar și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii Barack Obama au prezentat aceeași caracteristică, sunt stângaci.

Persoanele stângace au o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte, se arată în studiul oamenilor de știință, potrivit iflscience.com.

Cercetătorii au descoperit că legătura între cele două emisfere ale creierului este mai puternică la stângaci. Drept urmare, aceștia au o capacitate mai bună de a procesa și interpreta informațiile față de dreptaci. Din acest motiv, multe dintre persoanele stângace ajung să fie pictori, muzicieni sau jucători de șah. Datele statistice arată că între 10% și 13,5% din populația globală este stângace.

Trebuie precizat că pe lângă preferința pentru mâna stângă sau mâna dreaptă, există și un picior dominant și chiar un ochi. Conform statisticilor, bărbații au o posibilitate de 12% să devină stângaci, în timp ce procentul pentru femei este de 10%. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că nu pot fi diferențiați ca inteligență stângacii de dreptaci.

Oamenii stângaci sunt diferiți față de cei dreptaci, însă nu atât de mult pe cât sugerează stereotipurile. Nu toţi dreptacii ascultă doar de raţiune, la fel cum nu toţi stângacii au intuiţie şi abilităţi creative excepţionale. Persoanele stângace sunt într-adevăr mai susceptibile de a avea dislexie, schizofrenie şi alte tulburări, dar asta nu înseamnă că stângaciul este o patologie, au scris cei de la adevarul.ro.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot