Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

08.08.2019
Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

Întâlnirea dintre o persoană și mare sau ocean este, de cele mai multe ori, memorabilă. La fel a fost și pentru poetul Mihai Eminescu, cel care a ajuns pe litoralul Mării Negre în anul 1882, cu șapte ani înainte să moară. A fost prima și ultima dată când scriitorul a văzut Marea Neagră.

Poetul nu a ajuns la Marea Neagră din dorința de a vedea litoralul, ci pentru că era nevoit. În luna iunie a anului 1882, Mihai Eminescu ajunge la Constanţa pentru zece zile, „să facă băi de mare”, aşa cum îi recomandase medicul, întrucât starea sa de sănătate se deteriorase considerabil.

Mihai Eminescu s-a cazat la Hotel DAngleterre, unde astăzi se află, pe același loc, Hotel Intim, fost Hotel Regina. Întâlnirea cu marea nu l-a lăsat indiferent pe sensibilul poet.

„O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea pe care o văz pentru întâia oară? Efectul unei nemărginiri pururi mişcate… n-am văzut-o în toate feţele ei, căci e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeea… când luna e deasupra apei ea aruncă un plein de lucire slabă care pluteşte pe o parte… Restul rămâne în întuneric şi noaptea, marea îşi merită numele ei de Neagră… Sunt într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării pe care aş vrea să plutesc cu tine”, îi scria Eminescu Veronicăi Micle pe data de 16 iunie 1882 într-o scrisoare de amor.

Cum a persiflat-o Eminescu pe Regina Elisabeta pentru o poezie scrisă de Maiestatea Sa? „La cum arată, ar fi mai bine să nu fie publicată”

Aceasta a fost prima și singura dată când Mihai Eminescu a văzut țărmul Mării Negre. Poetul a murit șapte ani mai târziu la sanatoriul Caritas din București.

De ce Marea Neagră poartă această denumire?

Cimerienii, un popor de origine geto-tracică, ce a trăit pe teritoriul de la nordul și nord-vestul Mării Negre spre apus și spre Dunăre, botezaseră marea de la est de Dobrogea ca Axania, adică „albastru închis“.

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot