Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

08.08.2019
Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

Întâlnirea dintre o persoană și mare sau ocean este, de cele mai multe ori, memorabilă. La fel a fost și pentru poetul Mihai Eminescu, cel care a ajuns pe litoralul Mării Negre în anul 1882, cu șapte ani înainte să moară. A fost prima și ultima dată când scriitorul a văzut Marea Neagră.

Poetul nu a ajuns la Marea Neagră din dorința de a vedea litoralul, ci pentru că era nevoit. În luna iunie a anului 1882, Mihai Eminescu ajunge la Constanţa pentru zece zile, „să facă băi de mare”, aşa cum îi recomandase medicul, întrucât starea sa de sănătate se deteriorase considerabil.

Mihai Eminescu s-a cazat la Hotel DAngleterre, unde astăzi se află, pe același loc, Hotel Intim, fost Hotel Regina. Întâlnirea cu marea nu l-a lăsat indiferent pe sensibilul poet.

„O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea pe care o văz pentru întâia oară? Efectul unei nemărginiri pururi mişcate… n-am văzut-o în toate feţele ei, căci e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeea… când luna e deasupra apei ea aruncă un plein de lucire slabă care pluteşte pe o parte… Restul rămâne în întuneric şi noaptea, marea îşi merită numele ei de Neagră… Sunt într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării pe care aş vrea să plutesc cu tine”, îi scria Eminescu Veronicăi Micle pe data de 16 iunie 1882 într-o scrisoare de amor.

Cum a persiflat-o Eminescu pe Regina Elisabeta pentru o poezie scrisă de Maiestatea Sa? „La cum arată, ar fi mai bine să nu fie publicată”

Aceasta a fost prima și singura dată când Mihai Eminescu a văzut țărmul Mării Negre. Poetul a murit șapte ani mai târziu la sanatoriul Caritas din București.

De ce Marea Neagră poartă această denumire?

Cimerienii, un popor de origine geto-tracică, ce a trăit pe teritoriul de la nordul și nord-vestul Mării Negre spre apus și spre Dunăre, botezaseră marea de la est de Dobrogea ca Axania, adică „albastru închis“.

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot