Câți bani primește lunar un pensionar în România?

03.06.2023
Câți bani primește lunar un pensionar în România?

Ciclul vieții începe prin a te naște, după care urmează creșterea și învățarea diferitelor studii. Se continuă prin intrarea în câmpul muncii, pensionare și la final, deces. În România, pensionarii de astăzi sunt o parte din cei care au clădit țara la care ne uităm cu mândrie și câteodată cu tristețe. Cât ajunge să primească pe lună un pensionar în România?

După câți ani te poți pensiona în România?

România

La finalul anului 2022, numărul de pensionari din România era de aproximativ 5 milioane de oameni. Peste 4.990 de cetățeni au ieșit anul precedent la pensie cu un venit mediu de 1.850 de lei. Din numărul total de pensionari, aproximativ 47.000 reprezintă cei care beneficiază de ajutoare sociale de la stat.

Din păcate, există un trend în care tot mai multe state propun creșterea vârstei pentru pensionare. Acest lucru face ca tot mai puțini oameni să trăiască o retragere din activitate liniștită, în care se pot bucura de nepoți.

La începutul anului precedent, vârsta de pensionare pentru femei era de 61 de ani și 9 luni, iar pentru bărbați era de 65 de ani. Treptat, până în anul 2030, vârsta pentru retragerea din câmpul muncii a doamnelor va crește la  63 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani, iar pentru femei este de 31 de ani, dar va crește și acesta la 35 de ani.

Conform legii, cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de lucru cu valoarea unui punct de pensie la data stabilirii drepturilor. Un punct de pensie este în valoare de 323,10 RON, aproximativ 9,3%.

Pentru calcularea punctajelor anuale se utilizează salariile brute sau nete, în funcție de modul de înregistrare a carnetului de muncă, astfel:

Care este cea mai mare pensie? Dar cea mai mică?

După 35 de ani de muncă, un român oferă statului român taxe în valoare de aproximativ 50.000 de euro. După ce iese din activitate, acesta reușește să primească nu mai mult de 30.000 euro. Ceilalți 20.000 rămân în sistemul public de pensii și sunt redistribuiți.

La ora actuală, discuțiile în spațiul public privind pensiile ating o coardă sensibilă. Pe de-o parte se vorbește de creșterea punctului de pensie, pe de altă parte rămân în picioare problemele pensiilor speciale. Acestea din urmă reprezintă modul Guvernului de ”a aplauda” munca magistraților, militarilor, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, parlamentarilor, primarilor, diplomaților, aviatorilor, avocaților.

Aceasta este specială, deoarece nu este calculată pe bază de contributivitate. Ea se calculează într-un mod avantajos, bazat pe media salariilor lunare brute realizate la funcția de bază din ultimii 5 ani de activitate.

Astfel că, în România ajungem să vorbim de pensii care depășesc cu mult salariile din timpul muncii. Cea mai mare pensie din România, dar bazată pe contributivitate a fost de peste 63.000 lei și a fost încasată în București. Pe de altă parte, cea mai mică pensie înregistrată în țara noastră provine din Teleorman și este de doar 135 lei pe lună.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot