Cât timp are valabilitate carnea congelată?

24.10.2022
Cât timp are valabilitate carnea congelată?

Frigiderul este una dintre marile invenții ale omenirii, fiindcă a ajutat omul să își păstreze alimentele și mâncarea gătită proaspete o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, există o valabilitate pentru orice, iar carnea congelată are și ea termenul ei de expirare. Perioada de valabilitate depinde de tipul de carne.

Ce valabilitate are carnea congelată?

Carnea proaspătă este un element perisabil, astfel că atunci când rămâne și nu a fost gătită ea trebuie congelată pentru a-şi păstra calitatea şi nutrienţii. Trebuie precizat că, în funcție de tipul de carne, chiar și cea congelată are un termen de expirare, mai mare sau mai mic.

Congelarea previne dezvoltarea microorganismelor care pot strica produsul, însă starea nu este perfectă pentru totdeauna. Carnea congelată are un termen de valabilitate mai mic decât cel al legumelor.

Iată care este durata de valabilitate a cărni congelate:

Așadar, congelarea cărnii previne dezvoltarea bacteriilor, însă nu și oxidarea acesteia. În felul acesta procesul de râncezire al grăsimii se întâmplă mai lent, însă el tot are loc și bucata își pierde din proprietăți.

Cum să menţii carnea congelată mai mult timp?

Congelatorul trebuie setat la temperatura potrivită pentru a îngheța rapid carnea. Alimentele congelate trebuie ambalate în folie sau în recipiente speciale pentru a nu pierde apă. Carnea care merge la congelare este bine să fie în bucăți mici, altfel centrul acesteia va îngheța mai greu și își va pierde din calitate. Totodată, este indicat să se separe pe cât posibil carnea macră de grăsime, fiindcă aceasta din urmă se va râncezi chiar dacă mai greu.

În ceea ce privește dezghețarea cărnii, specialiștii în sănătate, recomandă ca aceasta să fie scoasă din congelator și introdusă în frigider cu 24 de ore înainte să fie gătită. O altă metodă viabilă o reprezintă funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde. Sub nici o formă carnea nu trebuie lăsată să se dezghețe la temperatura camerei sau lângă o sursă de căldură, se arată pe site-ul nih.gov.

Foto: bzi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot