Care sunt cele cinci regiuni ale Asiei?

29.06.2022
Care sunt cele cinci regiuni ale Asiei?

Asia este cel mai mare continent din lume atât ca suprafață, cât și ca populație. Acesta acoperă 44.579.000 de kilometri pătrați și găzduiește peste patru miliarde de persoane. Asia este împărțită în 48 de țări, iar trei dintre ele sunt transcontinentale.

Având în vedere dimensiunea sa mare, Asia a fost divizată pe baza multor factori, precum cei culturali, politici etc. Potrivit datelor oficiale, există cinci regiuni majore ale continentului: Asia Centrală, Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Asia de Vest. O altă zonă poate fi definită ca Asia de Nord, pentru a include cea mai mare parte a Siberiei și părțile de nord-est ale Asiei.

Asia Centrală (Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Kârgâzstan)

Asia Centrală este la vest de China, la sud de Rusia și la nord de Afganistan. Granița de vest a acestei regiuni se întinde de-a lungul Mării Caspice. Asia Centrală este împărțită politic în cinci țări: Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan și Kârgâzstan. Având în vedere că numele fiecăreia dintre aceste țări se termină cu „-stan”, Asia Centrală este uneori denumită în mod informal „The Stans (Stanii)”. Regiunea acoperă o suprafață totală de 2.487.629 de kilometri pătrați și are o populație de puțin peste 69,78 milioane de persoane. Asia Centrală a jucat un rol important în transportul de mărfuri între China și Europa în perioada comercială a Drumului Mătăsii.

Asia de Est (China, Mongolia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Taiwan, Macao)

Asia de Est este împărțită politic în opt țări și regiuni: China, Mongolia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Taiwan și Macao. Această regiune acoperă o suprafață totală de 7.356.459 de kilometri pătrați și are o populație totală de peste 1,641 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă 22% din populația globală și 38% din populația totală a Asiei. Mulți rezidenți din Asia de Est sunt concentrați în marile zone metropolitane, cum ar fi Beijing și Tokyo.

Geografia Asiei de Est este variată în funcție de zonă. Regiunea continentală interioară are o climă temperată, în timp ce Mongolia este acoperită de deșertul arid Gobi. China, cea mai mare țară din regiune, găzduiește atât munți, cât și platouri, în timp ce Japonia este caracterizată de mii de insule și linii de coastă. Astăzi, se crede că Asia de Est are unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, ceea ce favorizează dezvoltarea economică.

Asia de Sud (Sri Lanka, Bangladesh, India, Afganistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Maldive, Iran)

Asia de Sud are o formă asemănătoare unei peninsulei, mărginită de trei corpuri de apă: Oceanul Indian la sud, Golful Bengal la est și Marea Arabiei la vest. Regiunea este împărțită politic în 9 țări autonome: Sri Lanka, Bangladesh, India, Afganistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Iran și Maldive. Asia de Sud acoperă o suprafață totală de aproximativ 3,2 milioane de kilometri pătrați și are o populației de peste 1,74 miliarde de oameni, ceea ce reprezintă aproape un sfert din populația globală. În plus, Asia de Sud este zona cea mai dens populată din lume.

Asia de Sud-Est (Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timor Leste, Vietnam)

Asia de Sud-Est este situată la nord de Australia, la sud de Asia de Est, la vest de Oceanul Pacific și la est de Golful Bengal. Această zonă cuprinde mai multe națiuni insulare și arhipelaguri care se întind între emisfera nordică și sudică, ceea ce o face singura regiune asiatică situată de ambele părți ale ecuatorului. Asia de Sud-Est este împărțită politic în 15 țări și teritorii: Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timor Leste și Vietnam.

Asia de Sud-Est acoperă o suprafață totală de 2.792.406 de kilometri pătrați și are o populație de peste 641 de milioane de persoane. Geografia Asiei de Sud-Est este caracterizată de un număr mare de insule. Arhipelagul Indonezian este cel mai mare din lume și găzduiește cel mai mare număr de vulcani activi din lume. Indonezia este considerată cea mai mare economie din regiune și este singurul membru al G20 din Asia de Est.

Asia de Vest (Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Turcia, Cipru, Siria, Liban, Israel, Palestina, Iordania, Irak, Oman, Yemen, Kuweit, Bahrain, Qatar, Arabia Saudită)

Asia de Vest este situată în zona dintre Asia Centrală și Africa, la sud de Europa de Est. Majoritatea regiunii este adesea denumită Orientul Mijlociu, deși exclude din punct de vedere geografic Egiptul. Asia de Vest este împărțită politic în 18 state: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Turcia, Cipru, Siria, Liban, Israel, Palestina, Iordania, Irak, Kuweit, Bahrain, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și Yemen. Trebuie precizat că în această regiune este inclusă și Peninsula Sinai din Egipt. Zona acoperă o suprafață totală de aproximativ 3.886 de kilometri pătrați și are o populație în jur de 313 milioane de persoane.

O bună parte a acestei regiuni are ieșire la mai multe corpuri mari de apă, inclusiv Marea Neagră, Golful Persic, Marea Arabiei, Marea Roșie, Marea Caspică, Marea Mediterană și Marea Egee.

Foto: Wikipedia.org și worldatlas.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot