Ce este ecuatorul? Ce lungime are ecuatorul și ce țări traversează?

19.11.2021
Ce este ecuatorul? Ce lungime are ecuatorul și ce țări traversează?

Harta Pământului a fost împărțită la geografie în continente și oceane. Pentru a găsi poziția unei locații s-a ținut de paralele, adică latitudini, și meridiane, adică longitudini. Lucrurile nu au stat tot timpul așa, iar aceste linii imaginare gândite au fost un pas înainte pentru cartografierea planetei.

Ce este ecuatorul?

Ecuatorul este cercul imaginar la mijlocul dintre Polul Nord și Polul Sud. Această paralelă este prima și cea mai lungă linie de latitudine geografică de 0°.

Ecuatorul, ca și tropicele nu este fixat cu precizie. Planul ecuatorial adevărat este întotdeauna perpendicular pe axa de rotație a Pământului, iar această axă este relativ stabilă, dar poziția polilor pe Terra are o variație de ordinul zecilor de metri anual, care înseamnă o variație similară pentru poziția ecuatorului, potrivit Wikipedia.org.

Trebuie specificat că ecuatorul are diametrul de aproximativ 12.756 km și străbate Oceanul Indian centrul continentului african, Insulele Maldive, zona centrală a Oceanului Pacific cu Micronezia, Indonezia și nordul Americii de Sud.

Această linie imaginară desparte Globul în emisfera nordică și emisfera sudică, iar din cauza rotației planetei paralela se îndepărtează de axa de rotație cu circa 10 m de punctul central ecuatorial mediu.

Prin ce țări trece Ecuatorul?

Potrivit specialiștilor în domeniu, lungimea teoretică a ecuatorului este de 40.074,999840 de kilometri. Această linie imaginară străbate următoarele state:

Trebuie specificat că există și un ecuator magnetic, precum și un ecuator climatic, la fel ca în cazul polilor.

Ce sunt paralele (latitudinile)?

Paralele sunt linii imaginare care trec de la est la vest, legând în felul acesta toate locațiile de pe hartă prin care trec. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de latitudini. Așadar, cele 5 cercuri majore de paralele de la Polul Nord la Polul Sud sunt:

Trebuie specificat că aceste linii nu se intersectează niciodată, de aceea se și numesc paralele. Aceste linii sunt situate paralele cu ecuatorul, care este prima paralelă.

Foto: Pexels.com și differencevs.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot