Ce este ecuatorul? Ce lungime are ecuatorul și ce țări traversează?

19.11.2021
Ce este ecuatorul? Ce lungime are ecuatorul și ce țări traversează?

Harta Pământului a fost împărțită la geografie în continente și oceane. Pentru a găsi poziția unei locații s-a ținut de paralele, adică latitudini, și meridiane, adică longitudini. Lucrurile nu au stat tot timpul așa, iar aceste linii imaginare gândite au fost un pas înainte pentru cartografierea planetei.

Ce este ecuatorul?

Ecuatorul este cercul imaginar la mijlocul dintre Polul Nord și Polul Sud. Această paralelă este prima și cea mai lungă linie de latitudine geografică de 0°.

Ecuatorul, ca și tropicele nu este fixat cu precizie. Planul ecuatorial adevărat este întotdeauna perpendicular pe axa de rotație a Pământului, iar această axă este relativ stabilă, dar poziția polilor pe Terra are o variație de ordinul zecilor de metri anual, care înseamnă o variație similară pentru poziția ecuatorului, potrivit Wikipedia.org.

Trebuie specificat că ecuatorul are diametrul de aproximativ 12.756 km și străbate Oceanul Indian centrul continentului african, Insulele Maldive, zona centrală a Oceanului Pacific cu Micronezia, Indonezia și nordul Americii de Sud.

Această linie imaginară desparte Globul în emisfera nordică și emisfera sudică, iar din cauza rotației planetei paralela se îndepărtează de axa de rotație cu circa 10 m de punctul central ecuatorial mediu.

Prin ce țări trece Ecuatorul?

Potrivit specialiștilor în domeniu, lungimea teoretică a ecuatorului este de 40.074,999840 de kilometri. Această linie imaginară străbate următoarele state:

Trebuie specificat că există și un ecuator magnetic, precum și un ecuator climatic, la fel ca în cazul polilor.

Ce sunt paralele (latitudinile)?

Paralele sunt linii imaginare care trec de la est la vest, legând în felul acesta toate locațiile de pe hartă prin care trec. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de latitudini. Așadar, cele 5 cercuri majore de paralele de la Polul Nord la Polul Sud sunt:

Trebuie specificat că aceste linii nu se intersectează niciodată, de aceea se și numesc paralele. Aceste linii sunt situate paralele cu ecuatorul, care este prima paralelă.

Foto: Pexels.com și differencevs.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot