Care este diferența dintre paralele și meridiane?

05.11.2021
Care este diferența dintre paralele și meridiane?

În geografie, dar și în alte științe, se face referire adesea la paralele și meridiane. Harta Pământului este împărțită în continente cu diferite țări și oceane, iar liniile trasate ne ajută să găsim cu exactitate o anumită locație.

Cu alte cuvinte, paralele și meridianele ajută GPS-urile din întreaga lume să poziționeze cu exactitate o locație, în felul acesta oamenii ajungând la destinația dorită. Între cele două sunt diferențe clare, care vor fi explicate în rândurile de mai jos.

În primul rând, paralelele rulează de la est la vest și nu se intersectează niciodată. De cealaltă parte, meridianele merg de la nord la sud și se intersectează la Polul Nord și Sud. Aceasta este cea mai importantă diferență dintre cele două.

Ce sunt paralele (latitudinile)?

Paralele sunt linii imaginare care trec de la est la vest, legând în felul acesta toate locațiile de pe hartă prin care trec. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de latitudini. Așadar, cele 5 cercuri majore de paralele de la Polul Nord la Polul Sud sunt:

Trebuie specificat că aceste linii nu se intersectează niciodată, de aceea se și numesc paralele. Aceste linii sunt situate paralele cu ecuatorul, care este prima paralelă.

Ce sunt meridianele (longitudinile)?

Meridianele sunt, de asemenea, imaginare și mai sunt cunoscute sub numele de longitudini. Ele curg pe harta lumii în sus și în jos de la cei doi poli și se intersectează între ele la Polul Nord și Polul Sud.

În ceea ce privește meridianele trebuie specificat un principiu. Într-un cerc există 360 de grade. Longitudinea care trece prin Greenwich este cunoscută ca meridianul principal și i se alocă poziția 0 ° longitudine. Astfel că, restul meridianelor sunt măsurate ca unghiul estic sau vestic de meridianul principal – + 180 ° spre est și -180 ° spre vest.

Principalele diferențe între paralele și meridiane

Foto: Pexels.com și differencevs.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot