Care este țara europeană cu cea mai lungă coastă?

25.03.2021
Care este țara europeană cu cea mai lungă coastă?

Linia de coastă a Norvegiei este una dintre cele mai lungi din lume. Aceasta a fost recalculată în anul 2011 pentru a explica caracteristicile complicate, cum ar fi insulele și fiordurile. Una peste alta, linia de coastă a Norvegiei are peste 101.388 de km de teren răsucit, care, după cum subliniază National Geographic, ar înconjura lumea de două ori și jumătate dacă ar fi întinsă.

Alcătuită din fiorduri uimitoare, insule accidentate și țărmuri stâncoase bătute de vânt, linia de coastă a Norvegiei este cea mai lungă din Europa și a doua ca lungime din lume (după Canada). Cei care doresc să viziteze Norvegia, pot avea parte de aventura vieții lor dacă aleg exploreze această coastă scandinavă.

Cum poți vizita linia de coastă a Norvegiei?

Turiștii care doresc să exploreze ceva nou pot vizita linia de coastă a Norvegiei. Aceștia o pot face cu mașina, însă este mai indicat cu o ambarcațiune nautică. Trebuie știut că o călătorie cu vaporul nu înseamnă că nu veți vedea multe aspecte ale Norvegiei. Fiordurile sunt foarte diferite de insulele pe care le vedeți în toată țara, în special cele aflate în nord. Puteți experimenta aproape o schimbare de anotimpuri în timp ce călătoriți spre nord pe coastă, de la fiordurile luxuriante din sud până la peisajele ciudate de deasupra cercului polar.

O călătorie pe mare vă va oferi, de asemenea, posibilitatea de a înțelege relația norvegienilor cu împrejurimile lor, de la sate de pescari la așezări arctice. De asemenea, puteți vedea multe alte bărci care ies pe mare în Norvegia. Printre acestea se numără ambarcațiuni de pescuit, de servicii petroliere offshore, feriboturi, bărci cu pânze, barje și chiar iahturi.

Ce poți face în Norvegia?

Norvegia se mândrește cu orașe și locuitori pe toată lungimea coastei. Dacă sunteți interesat de vara norvegiană, vă recomandăm să petreceți ceva timp, în sud, în timpul sezonului cald, unde vă puteți scălda în razele soarelui. Vara, coasta de vest oferă oportunități de a participa la câteva activități aventuroase printr-o excursie pe apă, în timp ce zona de nord vă poate aduce foarte aproape de viața sălbatică locală (de la vulturi, la balene).

Dacă acordați atenție coastei în timp ce călătoriți, veți vedea căsuțele pescarilor, cele mai uzate sau pensiuni. Acestea dovedesc cât de rezistenți sunt norvegienii ca popor, înfruntând, de-a lungul timpului, fără frică natura dezlănțuită.

Cum se măsoară linia de coastă?

Măsurătorile lungimii unei linii de coastă se comportă ca un fractal, fiind diferite la alte intervale de scară (distanța dintre punctele de pe linia de coastă la care sunt luate măsurători). Cu cât intervalul de scară este mai mic (adică cu cât este mai detaliată măsurarea), cu atât linia de coastă va fi mai lungă.

Foto: global.hurtigruten.com și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot