Care este singura țară din lume pe al cărei steag este o clădire?

13.07.2021
Care este singura țară din lume pe al cărei steag este o clădire?

Cambodgia este un mic stat situat în sud-estul Asiei, care își are capitala la Phnom Penh. Spre deosebire de simbolurile naționale ale multor alte țări, drapelul nu reflectă caracteristicile istorice sau geografice ale țării.

Folosit pentru prima dată între 1948 și 1970, actualul steag al țării, cunoscut sub numele de „Khmer”, a fost înlocuit de-a lungul timpului cu alte șase drapele. Steagul cambodgian are o caracteristică unică în lume despre care vă vom povesti în rândurile de mai jos.

Istoria steagului Cambodgiei

Cambodgia a avut de-a lungul istoriei sale de un secol și jumătate nu mai puțin de zece drapele diferite. Principalele valori ale țării sunt stabilite în motto-ul „Națiune, religie, rege” care se regăsește pe steag,

Actualul drapel a fost adoptat în 1948, pe vremea când Cambodgia era încă un protectorat francez, și a fost menținut până în 1970, când a fost înlocuit după înființarea Republicii Khmer.

Timp de 23 ani, micuța țară asiatică a adoptat alte șase drapele până când „Khmer” a fost reintrodus, în 1993, atunci când Cambodgia a redevenit monarhie.

Singura țară al cărei steag înfățișează o clădire

Drapelul Cambodgiei are o formă dreptunghiulară cu un raport al laturilor de 2:3 și este împărțit în trei benzi orizontale. Banda superioară și cea inferioară sunt de culoarea albastră, iar cea din mijloc de culoara roșie. Albastrul și roșul erau culori esențiale în epoca Imperiului Khmer.

Albastrul este asociat de cambodgieni cu cerul și puritatea. În dapelul lor, însă, această culoare reprezintă monarhia și puterea regală deoarece conducătorul țării este considerat un mediator între Puterile Înalte și popor. Roșul se referă la curajul locuitorilor țării.

Pe culoarea roșie a drapelului a fost imprimată imaginea celebrului templu Angkor Wat, cel mai mare lăcaș hindus din lume. Templul alb este un simbol al religiei și al justiției, iar plasarea lui în mijlocul drapelului național atestă importanța acestuia în viața populației cambodgiene.

Deși a suferit multe modificări în ultimele decenii, drapelul Cambodgiei a avut tot timpul imprimat templul Angkor Wat, cu două excepții: steagul adoptat în timpul dominației Japoniei (1942-1945) și cel al Autorității de Tranziție a Națiunilor Unite din Cambodgia (1991-1993).

Ce este templul Angkor Wat?

Angkor Wat este un templu hindus situat în regiunea Angkor. La început a fost denumit Preh Pisnokar, care era numele postum al ccelui care l-a contruit, regele Suryavarman.

A fost ridicat în secolul XII lângă orașul antic Yashodharapura, al cărui nume înseamnă „oraș sacru”. El este dedicat zeului hindus Vishnu, despre care localnicii spun că a fost principalul păstor al universului.

Templul aparține patrimoniului UNESCO, fiind cel ai important și mai bine păstrat monument de arheologie din lume.

Angkor Wat combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer, și anume muntele templului și templul propriu-zis. Are la bază arhitectura specifică templelor din sudul Indiei și reprezintă Muntele Meru, care este casa zeilor.

Templul este compus din cinci turnuri, care amintesc de lotus și care simbolizează cele cinci vârfuri ale muntelui unde este construit. Cel mai înalt turn este cel central și se ridică la 65 de metri deasupra solului. De asemenea, templul este înconjurat de un șanț de aproape 200 de metri lățime.

Spre deosebire de majoritatea templelor khmere, Angkor Wat este orientat spre vest. O legendă spune că Suryavarman dorea ca acest templu să servească dreapt templul lui funerar. O altă dovadă a acestei ipoteze o reprezintă basoreliefurile, care continuă în sens invers acelor de ceasornic, direcție inversă față de ordinea normală.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot