Ce reprezintă culorile de pe un steag?

04.10.2022
Ce reprezintă culorile de pe un steag?

Steagul reprezintă unul dintre cele mai de preț simboluri ale unei națiuni. Acesta este martor al identității naționale și de cele mai multe ori culorile lui semnifică direcția politică a țării. Cel mai vechi drapel care nu a fost niciodată schimbat este al Scoției. Ce reprezintă culorile de pe steag? Care este cea mai utilizată culoare?

Câte state există?

steag

Din punct de vedere al independenței, o regiune se poate numi stat / țară ea însăși, dar pentru a realiza parteneriate internaționale de dezvoltare are nevoie să fie recunoscută de mai multe entități. În prezent există teritorii care sunt autodeclarate țări, dar care nu au fost recunoscute total la nivel internațional.

Astăzi, recunoașterea unui teritoriu ca nou stat este împiedicată de cele mai multe ori de marile puteri care au propriile interese. Cele mai concrete exemple sunt Kosovo, Taiwan, Nagorno-Karabakh sau Transnistria.

Cazul statului Kosovo este cel mai cunoscut. Teritoriu care și-a declarat independența de Serbia în anul 2008 și care este recunoscut doar parțial. Printre cele mai importante state care au recunoscut Kosovo sunt: Franța, Germania, Italia, SUA sau Marea Britanie. La polul opus, România, Spania, China sau Rusia s-au opus.

De ce s-au opus România și Spania? Simplu. Țările care au propriile probleme interne cu anumite minorități tind să nu recunoască independența altor state.

„Eventuala recunoaștere a independenței unilateral declarate de către alte state nu poate fi interpretată ca precedent pentru alte zone și nici ca recunoaștere sau garantare a drepturilor colective pentru minoritățile naționale.” – anunța Parlamentul de la București.

Orice teritoriu care dorește să fie considerat stat din punct de vedere legal și funcțional trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Acestea sunt:

La nivel mondial, sunt recunoscute 195 de țări, dintre care 2 sunt membre observatoare: Sfântul Scaun și Palestina.

Ce reprezintă culorile de pe un steag?

De cele mai multe ori, steagul este reprezentativ pentru direcția politică a unui stat sau semnifică o arie geografică. Cele mai comune culori care sunt prezente pe un steag sunt: roșu, alb, galben, albastru, verde, negru, portocaliu, violet.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot