Ce reprezintă culorile de pe un steag?

04.10.2022
Ce reprezintă culorile de pe un steag?

Steagul reprezintă unul dintre cele mai de preț simboluri ale unei națiuni. Acesta este martor al identității naționale și de cele mai multe ori culorile lui semnifică direcția politică a țării. Cel mai vechi drapel care nu a fost niciodată schimbat este al Scoției. Ce reprezintă culorile de pe steag? Care este cea mai utilizată culoare?

Câte state există?

steag

Din punct de vedere al independenței, o regiune se poate numi stat / țară ea însăși, dar pentru a realiza parteneriate internaționale de dezvoltare are nevoie să fie recunoscută de mai multe entități. În prezent există teritorii care sunt autodeclarate țări, dar care nu au fost recunoscute total la nivel internațional.

Astăzi, recunoașterea unui teritoriu ca nou stat este împiedicată de cele mai multe ori de marile puteri care au propriile interese. Cele mai concrete exemple sunt Kosovo, Taiwan, Nagorno-Karabakh sau Transnistria.

Cazul statului Kosovo este cel mai cunoscut. Teritoriu care și-a declarat independența de Serbia în anul 2008 și care este recunoscut doar parțial. Printre cele mai importante state care au recunoscut Kosovo sunt: Franța, Germania, Italia, SUA sau Marea Britanie. La polul opus, România, Spania, China sau Rusia s-au opus.

De ce s-au opus România și Spania? Simplu. Țările care au propriile probleme interne cu anumite minorități tind să nu recunoască independența altor state.

„Eventuala recunoaștere a independenței unilateral declarate de către alte state nu poate fi interpretată ca precedent pentru alte zone și nici ca recunoaștere sau garantare a drepturilor colective pentru minoritățile naționale.” – anunța Parlamentul de la București.

Orice teritoriu care dorește să fie considerat stat din punct de vedere legal și funcțional trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Acestea sunt:

La nivel mondial, sunt recunoscute 195 de țări, dintre care 2 sunt membre observatoare: Sfântul Scaun și Palestina.

Ce reprezintă culorile de pe un steag?

De cele mai multe ori, steagul este reprezentativ pentru direcția politică a unui stat sau semnifică o arie geografică. Cele mai comune culori care sunt prezente pe un steag sunt: roșu, alb, galben, albastru, verde, negru, portocaliu, violet.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot