Care este orașul unde se agață harta-n cui?

30.09.2021
Care este orașul unde se agață harta-n cui?

Fiecare țară de pe Pământ are o suprafață definită de granițele sale. Toți copiii români învață la geografie despre teritoriul României. Harta de pe perete prinsă în cui cu greu poate fi uitată, iar după terminarea școlii toți ar trebui să-și amintească cea mai nordică localitate din România, așezarea unde se pune harta-n cui. 

Orașul unde se agață harta-n cui

Pentru cei care nu își mai aduc aminte Sighetu Marmației era localitatea unde se înfigea cuiul pentru a se prinde harta pe perete. Drept urmare, turiștii care ajung în această regiune spun că au ajuns în zona unde se agață harta-n cui.

Autoritățile nu au stat mult pe gânduri și au hotărât să creeze un monument care nu are nimic de-a face cu istoria localității, însă chiar și așa va trage foarte mulți turiști. Opera cu pricina reprezintă un cui și este așezată în centrul orașului pe singura alee pietonală.

Un prieten din București, ori de câte ori vine la Sighet, îmi spune, mai în glumă, mai în serios, să-l duc să-și facă o fotografie cu cuiul în care este agățată harta, căci el asociază Sighetul cu locul în care se agață harta în cui. Pentru el și pentru sutele de mii de turiști ce ajung în zona străzii pietonale, am adus cuiul de la hartă, să poată să îl imortalizeze și să îl arate tuturor: Da, la Sighet este locul unde se agață harta în cui și toți pot să facă o fotografie cu acesta, a declarat Horia Scubli, fostul primar al municipiului, potrivit jurnalmm.ro.

Așadar, toți turiștii care ajung la Sighetu Marmației pot să facă o poză cu monumentul care desemnează locul unde se agață harta în cui. Un lucru pozitiv a fost faptul că proiectarea, construirea și amplasarea creației nu a costat autoritățile locale nimic, cei care au avut ideea ocupându-se de tot.

Curiozități despre Sighetu Marmației

Sighetu Marmației este un municipiu în județul Maramureș. Potrivit datelor oficiale din anul 2011, în această localitate trăiesc 37.640 de locuitori. Localitatea are o suprafață totală de 111 km pătrați. Aici se găsește una dintre celebrele închisori, din perioada comunismului, unde erau închiși tinerii opozanți liceeni, miniștri, șefi de guvern, liderii partidelor istorice, generali, academicieni și oameni de cultură, episcopii bisericii greco-catolice, practic toți cei care se opuneau socialismului extremist.

Foto: alexandruenache.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot