Care este diferența dintre câmpul lexical și familia lexicală?

11.01.2022
Care este diferența dintre câmpul lexical și familia lexicală?

În studiul lingvisticii, semantica examinează sensul cuvintelor și propozițiilor. Un câmp semantic sau lexical este gama de cuvinte folosită pentru a discuta un subiect comun.

De exemplu, câmpul semantic pentru drumeții poate include cuvinte precum rucsac, înclinare, teren, faună sălbatică, navigare, GPS și ghete. Atunci când vorbim despre familie lexicală, ne referim la alte cuvinte care se pot forma cu cel principal. În cazul substantivului „urât”, acesta are ca familie lexicală câteva care derivă din el, cum ar fi urâțel, urâțit.

Câmpul lexical

În legătură cu conceptul de hiponimie, dar definită mai vag, este noțiunea de câmp lexical . Un câmp lexical denotă un segment de realitate simbolizat printr-un set de cuvinte înrudite. Cuvintele dintr-un câmp semantic au o proprietate semantică comună. Cel mai adesea, câmpurile sunt definite de subiect, cum ar fi părți ale corpului, forme de relief, boli, culori, alimente sau relații de rudenie.

Pe plan intern, acestea pot fi organizate ca o ierarhie (de exemplu, regalitatea, gradele militare), ca o meronimie (de exemplu, părți ale corpului), ca o secvență (de exemplu, numere) sau ca un ciclu (de exemplu, zilele săptămânii, luni ale anului), precum și fără ordine perceptibilă. Un tezaur este în general organizat în funcție de domenii de fond (deși folosește și hiponimie și sinonimie).

Familia lexicală

Familie lexicală este termenul folosit pentru a desemna acele cuvinte care sunt derivate din același lexem și din acest motiv au un înțeles similar.

Familia lexicală este cunoscută și sub denumirea de familie etimologică. În acest fel, un grup de cuvinte care împărtășesc aceeași rădăcină etimologică, dar morfeme derivate diferite (sufixe, prefixe și interfixe), poate fi considerat parte a aceleiași familii.

O familie lexicală poate fi creată prin adăugarea unui morfem la un lexem. În acest sens, lexemul va fi cuvântul primitiv căruia i se adaugă un prefix, sufix sau interfix pentru a crea un cuvânt nou cu un sens similar cu cel al cuvântului original.

Foto: Deposit Photos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot