Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime

19.09.2021
Ce sunt sinonimele? Ce sunt antonimele? Exemple de sinonime și de antonime

Nevoile noastre de a comunica, atât în scris, cât și oral, sunt din ce în ce mai mari, mai cu seamă într-o eră a tehnologiei, așa cum este cea în care trăim acum. Pentru o exprimare cât mai nuanțată a nevoilor noastre, sinonimia și antonimia ne vin în ajutor.

Ce sunt sinonimele? Cum putem oferi un sinonim potrivit contextual?

Sinonimele sunt cuvintele care, deși au forme diferite, prezintă sensuri asemănătoare sau, foarte rar, chiar identice. Ele se stabilesc, obligatoriu, în raport cu contextul în care le utilizăm. Astfel, relația de sinonimie ne ajută să ne dăm seama de nuanțele pe care le prezintă cuvintele în contexte diferite. Aici există un bun dicționar de sinonime.

De pildă, cuvântul dulce poate avea câteva sinonime, în funcție de contextul comunicațional în care îl integrăm:

Prezentatorul meu favorit are întotdeauna o voce dulce. (plăcută, armonioasă)

Vecina mea are trei ani și este o fetiță tare dulce. (drăgălașă, simpatică)

Am parcurs un traseu lung, cu pante abrupte, dar cea pe care o zăresc acum este dulce. (lină)

Câteva lucruri sunt important de reținut atunci când ne construim un discurs și apelăm la sinonimie pentru a ne exprima ideile cât mai bine:

Întotdeauna trebuie să oferim ca sinonim un termen aparținând acelaiași părți de vorbire (un verb pentru un verb, un substantiv pentru un substantiv etc);

Putem înlocui un cuvânt și cu o sintagmă (o locuțiune) cu același sens, având grijă și la criteriul de mai sus (spre exemplu, putem substitui un substantiv cu o locuțiune substantivală): Mi-am amintit despre rugămintea ta, chiar atunci. (Mi-am adus aminte despre rugămintea ta…)

Ce sunt antonimele? Exemple de antonime

Antonimele sunt cuvintele care au formă diferită și sensuri opuse. Ca și sinonimele, antonimele unui cuvânt se stabilesc întotdeauna în context, depinznd de acesta:

Colegul meu este mult mai mare decât mine. Are 15 ani. (≠ tânăr)

Ioana este cea mai mare din clasă, de aceea, se descurcă minunat la orele de sport. (≠ scundă)

Mihail Kogălniceanu a avut o idee mare, care a condus la modernizarea țării noastre. (≠ lipsită de importanță, mediocră)

Observațiile care se referă la sinonimie sunt valabile și pentru relația de antonimie.

În plus, putem avea în vedere formarea unor antonime prin derivare, cu ajutorul unor sufixe precum ne-, non-, a-, an-, des-, dez- etc (de pildă, normal ≠ anormal; aerob ≠ anaerob; gândit ≠ negândit; alcoolic ≠ nonalcoolic etc).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot