Când se scrie „va” și „v-a”? Care sunt regulile gramaticale?

02.06.2021
Când se scrie „va” și „v-a”? Care sunt regulile gramaticale?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ortograma este un model de scriere corectă, conformă cu regulile gramaticale. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane, în special tineri, fac foarte des confuzie între ortograme atunci când scriu în mediul virtual, punând această greșeală de scriere pe seama grabei ori a economiei de timp.

Una dintre cele mai întâlnite astfel de confuzii este cea care se face între ortogramele va și v-a. Unii se întreabă care dintre cele două forme este corectă? Ei bine, ambele sunt corecte, însă atunci când scriem trebuie să ştim foarte bine când o folosim pe una şi când pe cealaltă.

Când se scrie „va” și „v-a”? Care sunt regulile gramaticale?

Ortograma va este folosită atunci când este verbul auxiliar, persoana a III-a, singular, care ajută la formarea timpului viitor (ex.: va merge, va mânca, va dormi, va citi, va socoti, va învăța, etc.)

Ortograma v-a este o formă compusă. În acest caz, cratima marchează rostirea într-o singură silabă a două părți de vorbire diferite, după cum urmează: „v”, care este forma neaccentuată a pronumelui personal vouă, persoana a II-a, plural, și „a”, care este verb auxiliar, persoana a III-a, singular (ex.: v-a adus, v-a trimis, v-a citit, v-a vorbit, v-a ținut, etc.).
Exemple corecte:

Elena va veni cu noi în vacanța de vară.

V-a sosit coletul din Italia?

Exemple greşite:

Elena v-a veni cu noi în vacanța de vară.

Va sosit coletul din Italia?

Pentru a nu se mai face confuzie ESTE RECOMANDAT să se folosească așa-zisele forme populare în fiecare dintre aceste cazuri, astfel:

Elena o să vină (în loc de va veni) cu noi în vacanța de vară.

La voi a sosit (în loc de va sosit) coletul din Italia?

Curiozități despre limba română:

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot