Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

21.01.2021
Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

„Limba noastră-i o comoară” era unul dintre versurile poeziei „Limba noastră”, semnată de Alexei Mateevici. Asemeni oricărei limbi de pe Glob, și limba română conține o multitudine de curiozități și lucruri neobișnuite.

„Sa” și „s-a”

Potrivit definiției din dexonline.ro, ortograma reprezintă un model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor. În această situație sunt și ortogramele „s-a” și „sa”. Ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit și de cele mai multe ori generează greșeli în scris. Explicația folosirii corecte a acestora nu este deloc dificilă și ține doar de cunoașterea gramaticii limbii române.

Când se scrie „sa” și „s-a”?

Ortograma „sa” este un pronume posesiv și se scrie legat atunci când se poate înlocui cu sintagma „a lui/ei”. De exemplu: cana sa – cana ei, cana lui. Uneori, pronumele posesiv îndeplinește funcția de subiect nume predicativ, complement, atribut prepozițional.

Ortograma „s-a” se folosește atunci când urmează o acțiune. Cratima indică rostirea într-o singură silabă a pronumelui reflexiv „s” și „a”, de la verbul auxiliar „a avea” la perfectul compus. De exemplu: El s-a dus la școală pentru prima oară.

Alte ortograme foarte des întâlnite în limba română sunt următoarele: sau/s-au, săi/să-i, sar/s-ar, la/l-a, laș/l-aș, mai/m-ai, cai/c-ai, ia/i-a, iar/i-ar, nea/ne-a, neam/ne-am.

Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română?

De câte ori nu ne-am întrebat care sunt cele mai des utilizate cuvinte românești? Conform lingviștilor, cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.

Când vine vorba despre verbe, cele mai folosite par a fi („a avea”, pentru perfectul compus şi „a vrea”, pentru viitor). Pronumele precum „eu”, „tu”, „ea” sau„el” sunt și ele extrem de utilizate în conversațiile de zi cu zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot