Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

21.01.2021
Când se scrie „sa” și „s-a”? Când scriem „sa” legat?

„Limba noastră-i o comoară” era unul dintre versurile poeziei „Limba noastră”, semnată de Alexei Mateevici. Asemeni oricărei limbi de pe Glob, și limba română conține o multitudine de curiozități și lucruri neobișnuite.

„Sa” și „s-a”

Potrivit definiției din dexonline.ro, ortograma reprezintă un model de scriere, corectă, conformă cu regulile gramaticale, destinat unor exerciții de fixare și consolidare a ortografiei în rândurile elevilor. În această situație sunt și ortogramele „s-a” și „sa”. Ele se pronunță la fel, dar se scriu diferit și de cele mai multe ori generează greșeli în scris. Explicația folosirii corecte a acestora nu este deloc dificilă și ține doar de cunoașterea gramaticii limbii române.

Când se scrie „sa” și „s-a”?

Ortograma „sa” este un pronume posesiv și se scrie legat atunci când se poate înlocui cu sintagma „a lui/ei”. De exemplu: cana sa – cana ei, cana lui. Uneori, pronumele posesiv îndeplinește funcția de subiect nume predicativ, complement, atribut prepozițional.

Ortograma „s-a” se folosește atunci când urmează o acțiune. Cratima indică rostirea într-o singură silabă a pronumelui reflexiv „s” și „a”, de la verbul auxiliar „a avea” la perfectul compus. De exemplu: El s-a dus la școală pentru prima oară.

Alte ortograme foarte des întâlnite în limba română sunt următoarele: sau/s-au, săi/să-i, sar/s-ar, la/l-a, laș/l-aș, mai/m-ai, cai/c-ai, ia/i-a, iar/i-ar, nea/ne-a, neam/ne-am.

Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română?

De câte ori nu ne-am întrebat care sunt cele mai des utilizate cuvinte românești? Conform lingviștilor, cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.

Când vine vorba despre verbe, cele mai folosite par a fi („a avea”, pentru perfectul compus şi „a vrea”, pentru viitor). Pronumele precum „eu”, „tu”, „ea” sau„el” sunt și ele extrem de utilizate în conversațiile de zi cu zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot