Când se sărbătorește Halloween-ul?

28.09.2022
Când se sărbătorește Halloween-ul?

De-a lungul timpului, omenirea a inventat mai multe sărbători pentru a celebra și a onora anumite evenimente sau personaje marcante. Una dintre cele mai mediatizate sărbători se numește Halloween și adună anual milioane de adepți. Cei mai încântați sunt copiii care pleacă să colinde casele pentru dulciuri. Când se sărbătorește Halloween-ul și de unde provine sărbătoarea?

Când se sărbătorește Halloween-ul?

Halloween

Halloween-ul este o sărbătoare provenită din cultura celtică și a devenit populară începând cu secolul al XIX-lea prin intermediul irlandezilor care au ajuns în Statele Unite ale Americii. Tradiția își are originea în vechiul festival celtic Samhain când oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume pentru a alunga fantomele și spiritele rece.

Această zi marchează sfârșitul sezonului cald și venirea iernii luni și reci, o perioadă adesea asociată cu moartea. Celții credeau că în noaptea dinaintea noului an, granița dintre lumea celor vii și a acelor morți devenea incertă. Era momentul în care sufletele celor care au murit se întorceau să își viziteze casele. Cei care trecuseră la cele cerești în timpul anului se credea că se îndreptau spre lumea de dincolo. Era aprins un foc imens pentru a alunga ființele cu puteri supranaturale, precum vrăjitoarele, spiridușii, zânele sau demonii. Se sărbătorește în noaptea de 31 octombrie, însă există variații în anumite țări când se sărbătorește pe 1-2 noiembrie.

În ce țări se sărbătorește „Ziua Morților”?

Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este celebrat în foarte multe colțuri de pe glob, cu preponderență Irlanda, Statele Unite, Canada sau Marea Britanie. În America de Nord își menține cel mai înalt nivel de popularitate, anual peste 70% dintre oameni își decorează casele sau locurile de muncă.

Chiar dacă SUA este cea care i-a dat imaginea la nivel internațional, în Mexic este celebrată într-un mod unic, chiar intrigant. Ziua se numește „Dia de los Muertos” și este ținută în data de 2 noiembrie. Tradițiile legate de această versiune includ onorarea celor decedați prin mersul la cimitir sau construirea unor mici altare cu flori viu colorate, mâncărurile sau băuturile preferate ale răposaților.

Halloween în România

Deși o sărbătoare considerată păgână, România a adoptat rapid acest stil modern. Chiar dacă nu este atât de împrăștiată în cultura populară, cei tineri obișnuiesc să petreacă în această seară. Printre turiști, Halloween-ul reprezintă o perioadă bună pentru a vizita celebrul Castel Bran, inspirație pentru Dracula a lui Bram Stoker. Au loc petreceri cu tematică de groază, ținute care reprezintă vampiri, vrăjitoare sau vârcolaci.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot