Cum a apărut Halloween-ul? Ce se sărbătorește de Halloween?

27.10.2020
Cum a apărut Halloween-ul? Ce se sărbătorește de Halloween?

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Ea s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi care au ajuns în Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea are loc în fiecare an, pe 31 octombrie, și se desfășoară, în special, în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant.

Cum a apărut Halloween-ul?

Potrivit istoricilor, sărbătoarea a avut diferite nume de-a lungul vremii, astfel, în Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Vechii celți credeau că, în această zi, spiritele bune sau rele puteau să intre pe teritoriul viilor, fiindcă granița dintre cele două lumi era slabită. Drept urmare, oamenii se îmbrăcau în costume și purtau măști pentru a speria spiritele rele.

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul.

Ce este specific în această sărbătoare?

Odată cu dezvoltarea societății, această sărbătoare are loc în aproape toată lumea civilizată. Deși nu este o festivitate originală, fiecare regiune având propriile sale sărbători, Halloween-ul a prins datorită tinerilor, care sunt atrași de costume și măști. Un element specific acestui eveniment este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.

Totodată, în noaptea de Halloween, copiii se maschează în diferite personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În multe țări occidentale, această sărbătoare este promovată și prin parade și carnavaluri, care umplu străzile și schimbă atmosfera, chiar și pentru o noapte.

Pe lângă dovleci și alte elemente ale toamnei sunt specifice acestei sărbători, cum ar fi: cocenii de porumb și sperietorile de ciori. Totodată, casele sunt decorate potrivit tradiției. Costumele de Halloween sunt realizate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli.

Mâncare specifică de Halloween

În prezent, această sărbătoare are loc în mai toate locurile de pe planetă. Puțină lume știe că pe lângă tradițiile enumerate mai sus și mâncarea trebuie să fie specifică acestui eveniment. Astfel, de Halloween se mănâncă: barmbrack (Irlanda), caramele (Marea Britanie), măr caramelizat/măr glazurat, porumb caramelizat, colcannon (Irlanda), bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac semințe de dovleac prăjite, porumb dulce prăjit.

Așa se îmbracă oamenii de Halloween pentru a alunga spiritele rele

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot