Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Ea s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi care au ajuns în Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea are loc în fiecare an, pe 31 octombrie, și se desfășoară, în special, în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant.
Potrivit istoricilor, sărbătoarea a avut diferite nume de-a lungul vremii, astfel, în Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Vechii celți credeau că, în această zi, spiritele bune sau rele puteau să intre pe teritoriul viilor, fiindcă granița dintre cele două lumi era slabită. Drept urmare, oamenii se îmbrăcau în costume și purtau măști pentru a speria spiritele rele.
Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul.
Odată cu dezvoltarea societății, această sărbătoare are loc în aproape toată lumea civilizată. Deși nu este o festivitate originală, fiecare regiune având propriile sale sărbători, Halloween-ul a prins datorită tinerilor, care sunt atrași de costume și măști. Un element specific acestui eveniment este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.
Totodată, în noaptea de Halloween, copiii se maschează în diferite personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În multe țări occidentale, această sărbătoare este promovată și prin parade și carnavaluri, care umplu străzile și schimbă atmosfera, chiar și pentru o noapte.
Pe lângă dovleci și alte elemente ale toamnei sunt specifice acestei sărbători, cum ar fi: cocenii de porumb și sperietorile de ciori. Totodată, casele sunt decorate potrivit tradiției. Costumele de Halloween sunt realizate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli.
În prezent, această sărbătoare are loc în mai toate locurile de pe planetă. Puțină lume știe că pe lângă tradițiile enumerate mai sus și mâncarea trebuie să fie specifică acestui eveniment. Astfel, de Halloween se mănâncă: barmbrack (Irlanda), caramele (Marea Britanie), măr caramelizat/măr glazurat, porumb caramelizat, colcannon (Irlanda), bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac semințe de dovleac prăjite, porumb dulce prăjit.
Foto: Pexels.com