Aduce ghinion dacă verși sarea din greșeală? De unde a pornit totul?

27.06.2023
Aduce ghinion dacă verși sarea din greșeală? De unde a pornit totul?

Sarea este un element primar în bucătărie. Considerată în antichitate mai important chiar și decât banii, aceasta dă gust mâncării cum alte condimente nu reușesc. Există un mit în popor care spune că asupra ta se vor abate mulți ani de ghinion dacă verși sarea. De unde a pornit mitul ghinionului și al sării?

De ce ai ghinion dacă verși sarea?

sarea

Sarea este singurul element omniprezent în toate bucătăriile lumii. Oricare ar fi mâncarea gătită, sarea este adăugată de către gospodine pentru a da gustul unic și plăcut. Fie că o găsim în stare fină sau mai grunjoasă, gustul mâncării se schimbă în funcție de câtă sare pui.

O vorbă din bătrâni spune că trebuie să fii atent să nu verși sarea pentru că aduce ghinion. Cu toate acestea, de unde a pornit această legendă și care este adevărul din spatele poveștii? Certuri, sfârșitul prieteniei, ghinionul sau chiar diavolul sunt părți ale poveștii care au ca subiect principal „vărsatul involuntar al sării”.

Una dintre cele mai plauzibile idei din spatele legendei pornește în Evul Mediu. În pictura celebră a lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, bolul cu sare este vărsat în dreptul cotului lui Iuda. Conform Bibliei, Iuda l-a trădat pe Mântuitor, astfel că sarea vărsată este asociată cu trădarea și ghinionul.

Al doilea motiv ar putea fi mai evident în teorie. În societățile antice, sarea era considerată o marfă rară și foarte prețioasă. Din cauza dificultății de procurare, aceasta a devenit chiar monedă de schimb. Vărsarea ei a fost considerată ca fiind o risipă, astfel că celebra zicală s-a transformat într-un avertisment al ghinionului.

La ce adâncime se poate găsi „aurul alb”?

Considerată ca fiind la fel de importantă ca banii, sarea a căpătat de-a lungului timpului denumirea de „aur alb”. România este un stat bogat în minereuri, existând numeroase saline din care se extrage sare. De regulă, salinele funcționale sunt realizate la o adâncime de aproximativ 36 de metri. În cazul în care la momentul proiectării salinei nu se putea găsi sare la o adâncime similară, se renunța la proiect, trecând în altă regiune pentru săpături.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot