Sarea, mai scumpă decât aurul. Cum s-au purtat războaie pentru acest condiment?

17.05.2023
Sarea, mai scumpă decât aurul. Cum s-au purtat războaie pentru acest condiment?

Sarea este un produs esențial care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Cu ajutorul ei, gustul mâncării se poate transforma din banal în… excepțional. Consumul ridicat poate provoca complicații medicale, dar totodată corpul are nevoie de ea. Cât de importantă a fost descoperirea sării în istoria lumii? 

Sarea, motiv pentru război

sarea

Ce ar fi lumea din prezent fără existența sării? Fie că suntem sau nu conștienți, modul în care suntem astăzi a fost influențat și de descoperirea sării. Găsită în adâncurile munților, aceasta a fost folosită dintotdeauna pentru a aduna oamenii și familia la masă. Principalul scop al ei a fost conservarea mâncării. Într-o perioadă în care nu exista curent electric și, evident, nici frigidere, sarea era un bun conservant.

Totodată, fără sare, mâncarea poate avea gust banal, iar cu ajutorul ei, putem descoperi adevărata esență. Sarea a fost de sute de ani un produs cu o importanță istorică fabuloasă. Au fost vremuri în care oamenii s-au războit pentru ea, iar prețul acestei substanțe era mai mare decât cel al aurului.

În secolul al VI-lea, comercianții mauri din regiunea sudsahariană schimbau aurul pe sare, iar prăjiturile erau folosite ca bani în multe regiuni ale continentului. Totodată, pe vremea romanilor, sarea își valora greutatea în aur, iar soldații erau adesea plătiți în sare. De aici provine și cuvântul „salariu”, fiind o transformare și o evoluție a cuvântului „sare”.

Războiul sării din 1540

Războiul sării a avut loc în anul 1540. Acesta a pornit de la insurecția orașului Perugia împotriva statelor papale, în timpul Papei Paul al III-lea. Elita perugiană s-a bucurat de o semi-autonomie, cu mai multe privilegii, printre care și libertatea de a plăti taxele în sare. Înaintea conflictelor, Papa a decis să perceapă un nou impozit pe sare, astfel încălcând tratatele anterioare.

Care este cel mai scump sortiment de sare?

Sarea poate fi găsită în diferite ambalaje și forme. Fie că o cumpărăm din supermarketuri sau alegem să o achiziționăm direct de la sursă, din salină, aceasta are un gust care nu poate fi egalat. Există mai multe tipuri, astfel că există și diferențe ale prețului.

Cel mai scump tip de sare se numește Bambus Ametist 9x, sare de mare coreeană. Acest tip este foarte apreciat și are un preț pe măsură. Se prepară lăsând sarea crudă în cilindri de bambus și lut, după care se prăjește într-un cuptor alimentat cu lemn de prun la aproape 800 grade Celsius. Prețul este de aproximativ 153$ pe suta de grame.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot