Sarea, mai scumpă decât aurul. Cum s-au purtat războaie pentru acest condiment?

17.05.2023
Sarea, mai scumpă decât aurul. Cum s-au purtat războaie pentru acest condiment?

Sarea este un produs esențial care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Cu ajutorul ei, gustul mâncării se poate transforma din banal în… excepțional. Consumul ridicat poate provoca complicații medicale, dar totodată corpul are nevoie de ea. Cât de importantă a fost descoperirea sării în istoria lumii? 

Sarea, motiv pentru război

sarea

Ce ar fi lumea din prezent fără existența sării? Fie că suntem sau nu conștienți, modul în care suntem astăzi a fost influențat și de descoperirea sării. Găsită în adâncurile munților, aceasta a fost folosită dintotdeauna pentru a aduna oamenii și familia la masă. Principalul scop al ei a fost conservarea mâncării. Într-o perioadă în care nu exista curent electric și, evident, nici frigidere, sarea era un bun conservant.

Totodată, fără sare, mâncarea poate avea gust banal, iar cu ajutorul ei, putem descoperi adevărata esență. Sarea a fost de sute de ani un produs cu o importanță istorică fabuloasă. Au fost vremuri în care oamenii s-au războit pentru ea, iar prețul acestei substanțe era mai mare decât cel al aurului.

În secolul al VI-lea, comercianții mauri din regiunea sudsahariană schimbau aurul pe sare, iar prăjiturile erau folosite ca bani în multe regiuni ale continentului. Totodată, pe vremea romanilor, sarea își valora greutatea în aur, iar soldații erau adesea plătiți în sare. De aici provine și cuvântul „salariu”, fiind o transformare și o evoluție a cuvântului „sare”.

Războiul sării din 1540

Războiul sării a avut loc în anul 1540. Acesta a pornit de la insurecția orașului Perugia împotriva statelor papale, în timpul Papei Paul al III-lea. Elita perugiană s-a bucurat de o semi-autonomie, cu mai multe privilegii, printre care și libertatea de a plăti taxele în sare. Înaintea conflictelor, Papa a decis să perceapă un nou impozit pe sare, astfel încălcând tratatele anterioare.

Care este cel mai scump sortiment de sare?

Sarea poate fi găsită în diferite ambalaje și forme. Fie că o cumpărăm din supermarketuri sau alegem să o achiziționăm direct de la sursă, din salină, aceasta are un gust care nu poate fi egalat. Există mai multe tipuri, astfel că există și diferențe ale prețului.

Cel mai scump tip de sare se numește Bambus Ametist 9x, sare de mare coreeană. Acest tip este foarte apreciat și are un preț pe măsură. Se prepară lăsând sarea crudă în cilindri de bambus și lut, după care se prăjește într-un cuptor alimentat cu lemn de prun la aproape 800 grade Celsius. Prețul este de aproximativ 153$ pe suta de grame.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot