De ce bat românii în lemn pentru a ține relele departe?

04.01.2023
De ce bat românii în lemn pentru a ține relele departe?

Românii au obiceiuri străvechi care încă domină societatea. Acestea s-au născut din nevoia de a explica anumite întâmplări. Unul dintre cele mai dubioase, dar comune lucruri pe care românii îl fac este să bată în lemn ca să țină ghinionul departe. De unde a apărut obiceiul bătutului în lemn?

De ce este bine să bați în lemn?

lemn

Deși este văzută de mulți ca fiind doar o superstiție, bătrânii ne-au învățat că acest obicei ține lucrurile rele departe. Se presupune că dacă bați de 3 ori în lemn va alunga ghinionul și vei avea parte de reușite în plan profesional și personal.

Nu se știe exact originea acestui obicei, dar toți românii îl practică. Oamenii de știință sunt de părere că obiceiul face trimitere la protecția oferită de natură, prin copaci și pădure. Cel mai cunoscut popor la pădurilor, celții, obișnuiau să bată în coaja copacilor pentru ca spiritele bune să aibă grijă de ei. De astfel, celții erau recunoscuți pentru conexiunea spirituală pe care o aveau cu natura. În China antică, bărbații stăteau pe un pilon de lemn din structura casei pentru a fi protejați de dușmani.

Pe când în România și alte state se bate în lemn pentru a ține departe ghinionul, italienii au un obicei și mai straniu. Oamenii din peninsulă obișnuiesc să se țină de părțile intime pentru a nu avea ghinion.

Dacă întâlnești un italian pe stradă și îl vezi cu mâna în partea intimă, să nu faci ochi mari. Bărbații italieni fac asta oricând și oriunde, fără să îi intereseze de ochii curioși.

Alte obiceiuri din întreaga lume

Fiecare popor este unic în felul său. Astfel că oriunde ai merge pe Terra, vei rămâne surprins de câte un lucru nemaivăzut.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot