De ce bat românii în lemn pentru a ține relele departe?

04.01.2023
De ce bat românii în lemn pentru a ține relele departe?

Românii au obiceiuri străvechi care încă domină societatea. Acestea s-au născut din nevoia de a explica anumite întâmplări. Unul dintre cele mai dubioase, dar comune lucruri pe care românii îl fac este să bată în lemn ca să țină ghinionul departe. De unde a apărut obiceiul bătutului în lemn?

De ce este bine să bați în lemn?

lemn

Deși este văzută de mulți ca fiind doar o superstiție, bătrânii ne-au învățat că acest obicei ține lucrurile rele departe. Se presupune că dacă bați de 3 ori în lemn va alunga ghinionul și vei avea parte de reușite în plan profesional și personal.

Nu se știe exact originea acestui obicei, dar toți românii îl practică. Oamenii de știință sunt de părere că obiceiul face trimitere la protecția oferită de natură, prin copaci și pădure. Cel mai cunoscut popor la pădurilor, celții, obișnuiau să bată în coaja copacilor pentru ca spiritele bune să aibă grijă de ei. De astfel, celții erau recunoscuți pentru conexiunea spirituală pe care o aveau cu natura. În China antică, bărbații stăteau pe un pilon de lemn din structura casei pentru a fi protejați de dușmani.

Pe când în România și alte state se bate în lemn pentru a ține departe ghinionul, italienii au un obicei și mai straniu. Oamenii din peninsulă obișnuiesc să se țină de părțile intime pentru a nu avea ghinion.

Dacă întâlnești un italian pe stradă și îl vezi cu mâna în partea intimă, să nu faci ochi mari. Bărbații italieni fac asta oricând și oriunde, fără să îi intereseze de ochii curioși.

Alte obiceiuri din întreaga lume

Fiecare popor este unic în felul său. Astfel că oriunde ai merge pe Terra, vei rămâne surprins de câte un lucru nemaivăzut.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot