De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

19.08.2021
De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

Islanda este una dintre cele mai mici țări din lume în ceea ce privește numărul de locuitori. La o populație de aproape 344.000 de locuitori, ea se situează pe locul 181 în topul mondial. În același timp, această țară nordică are cea mai mică populație dintre țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Islanda, singurul membru NATO fără armată

Trebuie spus că Islanda este o țară extrem de sigură, fiind una dintre cele mai sigure țări nu doar din Europa, ci și din lume. Are una dintre cele mai scăzute rate ale infracționalității din lume, violența fiind un subiect extrem de rar întâlnit.

Mărturie în acest sens stă faptul că, de-a lungul întregii sale istorii, poliţia islandeză a făcut o singură dată uz de arme de foc. În decembrie 2013, polițiștii din Islanda au fost nevoiți să împuşte un bărbat bolnav psihic care deschisese focul de la fereastra apartamentului său. Mai mult decât atât, ofițerii obișnuiți nici nu poartă arme de foc.

Dincolo de toate aceste lucruri, Islanda este renumită la nivel mondial prin faptul că este singura dintre cele 30 de țări membre ale NATO care nu are armată! De altfel, Islanda are un statut aparte. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Deși nu mai are armată încă din anul 1869, paradoxal, această țară nordică s-a numărat printre cele 13 țări care au fondat NATO la data de 4 aprilie 1949.

Din diverse motive, nu toate țările au armată. Lipsa resurselor naturale, dimensiunea mică a statului respectiv sau populația redusă au făcut ca aceste țări, majoritatea insulare, să semneze acorduri cu alte state mai mari care le asigură protecția. Lista cu țările care nu au armată o puteți vedea aici.

Islanda este păzită de Paza de Coastă

Interesant este că apărarea țării se află în sarcina celei mai mari componente militară. Este vorba despre o unitate de Pază de Coastă cu armament restrâns, denumită „Territorial Waters Guard”.

Deși nu are armată, Islanda mai păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii. Fondată în anii ’90, unitatea de menținere a păcii este formată din 30 de persoane și este subordonată Ministerului islandez de Externe.

Aceasta a fost creată pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO deoarece suferea de lipsa unor forțe armate suficiente pentru a suporta operațiunile pacifiste ale NATO.

Paza de coastă deține nave de patrulare armate în larg, nave de patrulare de-a lungul țărmului, o navă științifică și o secțiune de aeronautică ce operează cu aeronave cu aripă fixă și cu un elicopter.

De asemenea, Islanda mai deține un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Foto: Wikipedia.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot