Care este cel mai mare ocean? Ce suprafață are?

16.10.2020
Care este cel mai mare ocean? Ce suprafață are?

Aproximativ 70% din suprafața Pământului este acoperită cu apă. Pe Terra există 5 oceane astfel: Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, Oceanul Sudic și Oceanul Arctic. Totuși, unul dintre ele impresionează prin mărime.

Care este cel mai mare ocean?

Dintre cele trei oceane care se întind la nord de Antarctica, Pacificul este de departe cel mai mare, având o suprafață totală de 165,25 milioane de km pătrați, fără mările adiacente. Suprafața sa reprezintă o treime din suprafața totală a globului.

De asemenea, suprafața Oceanului Pacific este de două ori și ceva mai mare decât dublul volumului de apă al Oceanului Atlantic – următoarea cea mai mare diviziune a hidrosferei, iar aria sa o depășește cu mult pe cea a întregii suprafețe terestre a globului.

Oceanul Pacific se întinde de la țărmurile Antarcticii până la strâmtoarea Bering. Cea mai mare întindere longitudinală măsoară 19.300 km între coastele Columbiei, în America de Sud, și Peninsula Malay din Asia.

Adâncimea medie a Pacificului (excluzând mările adiacente) este de 4.280 metri. Cea mai mare adâncime a sa este de 11.034 metri și se înregistrează în Groapa Marianelor.

Cu cine se învecinează Oceanul Pacific?

În emisfera nordică, Oceanul Pacific întâlnește Oceanul Arctic în Marea Bering. În emisfera sudică, Pacificul și Atlanticul se amestecă în Strâmtoarea Drake dintre Țara de Foc, cel mai sudic punct al Americii de Sud, și Graham Land, o porțiune din Antarctica situată la nord de linia ce unește Capul Jeremy de Capul Agassiz.

Separarea dintre Oceanul Pacific și Oceanul Indian este puțin distinctă, dar, în general, se consideră că se întinde de-a lungul liniei de insule care se extinde spre est de la Sumatra, prin Java până la Timor, de acolo peste Marea Timorului până la Capul Londonderry din Australia.

În sudul Australiei, granița se extinde peste strâmtoarea Bass, iar de acolo, din Tasmania până în Antarctica. Porțiunea Pacificului din apropierea Antarcticii este uneori considerată a face parte din Oceanul Sudic.

Dintre râurile care se varsă în Oceanul Pacific, cele izvorâte din China și din Asia de Sud-Est sunt de cea mai mare importanță. Bazinele acelor râuri susțin mai mult de o pătrime din populația lumii.

Bazinul Atlanticului este al doilea bazin ca mărime, urmat de bazinul Oceanului Indian, bazinul Oceanului Sudic și de bazinul Oceanului Arctic.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot