Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

21.02.2023
Gestul făcut de Brâncuși într-o sală de teatru din Paris care a întors toate privirile

Se spune că unii oameni sunt prea mari pentru o lume atât de mică. Sintagma îl poate descrie perfect pe sculptorul oltean Constantin Brâncuși, al cărui geniu a transpus timpul și a înțeles mersul Universului. Viața poate fi descrisă în multe feluri, însă sculptorul român a dovedit o naturalețe ieșită din comun în explicarea ei. Atât prin opere, cât și prin comportament.

În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă…, a afirmat Constantin Brâncuși.

Cel mai corect mod de a te exprima în viață este vorbirea simplă, însă adesea comunicarea simplă este cea mai complicată, iar Brâncuși a știut întotdeauna ceea ce a vrut să afirme.

Constantin Brâncuși, un „titan” al omenirii

Sculptorul a petrecut cea mai mare parte a vieții sale la Paris. Născut în data de 19 februarie 1876, la Hobița, în județul Gorj, Brâncuși a plecat pe jos la vârsta de 27 de ani spre capitala Franței. Aici, valoarea sa artistică nu a mai avut preț și a devenit un sculptor de talie mondială.

Cei care au reușit să se afle în preajma sa, în anii pe care i-a trăit la Paris, au putut observa cum geniul acestuia nu avea limite. Marmura, bronzul și piatra își dezvăluiau secretele în fața artistului român, dorind parcă să fi modelate, astfel încât să rămână în istorie.

Vreau să descopăr spiritul materiei, să aflu sufletul lucrurilor. Vreau ca materia să trăiască potrivit legilor ei… Știe ea mai bine care este adevărul…, i-a spus Constantin Brâncuși lui Nicolae Titulescu, potrivit glasulcetatii.ro.

Artistul a mărturisit, la un moment dat, că lucrurile care sunt la modă nu sunt trainice și vor dispărea odată cu trecerea timpului. Ca atare, el nu și-a dorit să fie un personaj la modă, deoarece operele sale vor fi apreciate cum trebuie în viitor.

Nu se poate. Eu nu vreau să fiu la modă. Mai bine contestat, mai bine înjurat, dar la modă, nu. Dacă azi ești contestat, nu-i nimic. Când vei fi înțeles, vei rămâne. Moda e o prostie! Asta-i!, i-a spus Brâncuși lui Cezar Petrescu, potrivit sursei citată mai sus.

Cu toate că a fost un geniu al sculpturii, Constantin Brâncuși a fost și el om până la urmă și supus greșeli. O astfel de întâmplare a avut loc la un teatru din Paris, când Brâncuși entuziasmat de piesă a strigat în limba română: ”Grozav, nene!”, după care a plesnit cu mâna pulpa unei tinere din dreapta lui. Toată lumea prezentă în sală a fost uimită de reacția artistului, care însă și-a cerut scuze imediat pentru ieșirea necontrolată.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot