Nicolae Ceaușescu a fost cizmar la bază?

06.03.2022
Nicolae Ceaușescu a fost cizmar la bază?

Povestea dictatorului Nicolae Ceauşescu a început ca una care i-ar fi putut inspira pe mulţi dintre noi. Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești. Acesta a fost al 3-lea dintre cei 10 copii ai lui Alexandrina și Andruță Ceaușescu.

Unul dintre cei 10 copii a murit la vârsta de câteva luni. Totuși, un registru arată că Ceaușescu s-a născut cu 3 zile mai devreme, mai exact pe data de 23 ianuarie 1918, dar data oficială a nașterii a fost înregistrată trei zile mai târziu.

Nicolae Ceaușescu, de la ucenic de cizmar la conducător de țară

Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență din cauza unui tată autoritar, abuziv și bețiv. Fostul lider comunist a fugit de acasă la București la vârsta de doar 11 ani. El a început să lucreze ca ucenic cizmar pentru un bărbat pe nume Alexandru Săndulescu. Săndulescu a fost un comunist fanatic și nu a trecut mult timp până când Ceaușescu a fost puternic implicat în cauza comunistă.

Pentru că era ilegal să faci parte din Partidul Comunist în anii ’30, Ceaușescu a mers la închisoare. Când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial și România a fost de partea Germaniei naziste, Ceaușescu și-a petrecut cea mai mare parte a războiului închis în diferite lagăre.

Într-unul dintre aceste lagăre l-a întâlnit pe omul care avea să devină primul lider comunist al României postbelice, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cei doi bărbați s-au înțeles bine, iar după ce comuniștii au preluat controlul asupra țării în 1947, Ceaușescu a urcat rapid în rândurile partidului până când a ajuns la comanda secundă în noul guvern.

Gheorghiu-Dej a murit la 19 martie 1965. Trei zile mai târziu,  Nicolae Ceaușescu a fost ales secretar general al Partidului Comunist. Determinarea și energia lui l-au determinat în cele din urmă să devină liderul unei națiuni. El a rămas în această poziție timp de douăzeci și patru de ani.

Interesul lui Ceauşescu a crescut doar prin domnie. Obsesia lui pentru putere l-a făcut să uite că un conducător al poporului trebuie să rămână un lider al poporului. s-a pierdut în interesele sale personale, deoarece a devenit din ce în ce mai preocupat de imaginea sa de lider, mai degrabă decât de rolul său de lider.

Această obsesie a fost cea care a dus la decizii care au provocat un genocid în masă. El nu arătase nicio preocupare pentru repercusiunile acțiunilor sale, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că Ceaușescu a simțit că s-a ridicat deasupra națiunii.

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot