Vremuri de coșmar în ținuturile românești: „Soarele nu se mai vedea din cauza norilor de lăcuste”

02.09.2020
Vremuri de coșmar în ținuturile românești: „Soarele nu se mai vedea din cauza norilor de lăcuste”

Invazii de lăcuste apar numai în filmele SF. Totuși, au existat vremuri în care, chiar dacă pare greu de crezut, oamenii au avut de furcă cu milioane de lăcuste. Și s-a întâmplat și în România, într-o perioadă în care țara noastră nu purta acest nume. Faptele au rămas povestite de un cărturar italian ce se afla în anul 1476 în Dobrogea.

Invazie de lacuste

Giovanni Maria Angiolello era originar din Vicenza, luptase pentru Veneția și căzuse prizonier la turci cu opt ani în urmă, în bătălia de la Negroponte. Acesta s-a descurcat de minune la Constantinopole și a devenit vistier al sultanului Mahomed II Cuceritorul (Fatih). Mahomed decide în anul 1476 să meargă în Moldova să-i dea o lecție lui Ștefan cel Mare, care-l învinsese cu un an înainte pe Suleyman Pașa la Podul Înalt.

Giovanni Maria Angiolello este cel care descrie Dobrogea, primul teritoriu unde ajunge armata lui Mahomed II Cuceritorul.

“Am ajuns la Varna, castel așezat lângă țărmul Mării Negre. Aici se spune că a căzut un rege al Ungariei (Vladislav VI, ucis în bătălia de la Varna – 1444), înainte ca Ioan Cavalerul Alb (Iancu de Hunedoara), tatăl regelui Matei, să fi fost rege al Ungariei”, explică Giovanni Maria Angiolello.

În acel început de vară, Dobrogea avea să fie invadată de lăcuste, iar Giovanni Maria Angiolello rememorează felul în care soldații se protejau de insecte.

„În acea pustietate care se numește Abrosit am fost asaltați de o mulțime de lăcuste mari, de o culoare schimbătoare, bătând în cenușiu și roșu, urmată de o așa mare puzderie, că nici nu este cu putință să creadă cineva care nu le-a văzut. Alcătuiau nori atât de groși încât întunecau soarele și când coborau pe pământ rodeau până și sacii de pesmet din corturi, de la primul până la ultimul. Nici mâncarea nu putea fi gătită căci îndată ce erau descoperite oalele se și umpleau de acele gângănii”.

Invazia de lăcuste a făcut ca soldații otomani să nu înainteze decât noaptea, când lăcustele nu-și făceau apariția.

Cu o armată de aproape zece ori mai mică, Ștefan cel Mare este învins și silit să se retragă. Domnitorul moldovean va continua să hărțuiască însă oastea otomană care nu reușește să cucerească Moldova și nici marile cetăți Neamț, Hotin sau Suceava. Aceasta a fost una dintre cele cinci înfrângeri ale lui Ștefan Cel Mare în fața otomanilor în cei 47 de ani de domnie.

Invazia de lăcuste din anul 1476 a fost consemnată și de cronicarii din Țara Românească și Moldova. Lăcustele adus o foamete de neimaginat printre locuitorii Moldovei. Întrucât în acele timuri nu existau substanțe care să combată insectele, oamenii s-au apărat cu rugăciuni şi aghiasmă.

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 29 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 29 iulie?
29 iulie este a 210-a zi a calendarului gregorian și a 211-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria omenirii. Tot în această zi se sărbătorește Ziua... citește tot
Care este țara unde este legal să încerci să evadezi?
Care este țara unde este legal să încerci să evadezi?
Închisoarea este un loc unde unde nimeni nu dorește vreodată să ajungă. Cu toate acestea, viața este imprevizibilă, și sunt mulți care ajung să cunoască viața din penitenciar chiar „de... citește tot
Care este țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume?
Care este țara cu cele mai multe lacuri naturale din lume?
Identificarea țării cu cele mai multe lacuri naturale de pe planetă a fost o sarcină dificilă. Marea problemă a venit din faptul că Național Geografic a descris diferit un lac mare de unul... citește tot