Urmează o criză economică după coronavirus?

14.03.2020
Urmează o criză economică după coronavirus?

Coronavirusul reprezintă marea încercare la care este supusă umanitatea, în această perioadă. Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de Covid-19.

Specialiștii au afirmat că urmează o criză economică și socială chiar mai mare decât cea începută în 2009. Toate sectoarele statului vor avea de suferit și nu vor fi excepții.

„Epidemia de Covid-19 reprezintă un test semnificativ pentru economia mondială, una care, spre deosebire de episodul SARS, acum este mult mai puternic interconectată, cu China drept principal actor pe lanţurile comerciale internaţionale. Problemele tot mai mari de aprovizionare, mai ales din China, principalul exportator al lumii, fluctuaţiile semnificative ale tarifelor resurselor, precum petrol, gaze, cupru etc., sunt elemente de natură să genereze perspectivele unei potenţiale crize, accentuată şi de scăderea semnificativă a consumului la nivel mondial, principalul motor economic”, au afirmt analiştii companiei de consultanţă Frames.

Frica provocată de infecția cu coronavirus este cea care va schimba comportamentul consumatorului, iar în felul acesta economia va fi lovită profund. Deja, primele efecte se văd pe piața mondială, prețul petrolului a scăzut puternic, în timp ce aurul a avut o creștere semnificativă.

România, lovită de criză?

Piețele bursiere au înregistrat scăderi de la o zi la alta, în special cele din Asia. Economiile mondiale vor fi în contracții permanente în perioada următoare, iar România nu va face excepție. Următoarele săptămâni vor fi efectiv cruciale, iar piața monetară va trebui să reconsidere tot ansamblul.

Pentru români, efectele crizei economice provocată de coronavirus se resimt deja, prin deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Așadar, omul poate vedea cum au crescut ratele creditelor bancare, facturile sunt mai mari la telefonie sau utilități. De asemenea puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme a scăzut drastic. Și, cel mai probabil, sute de mii de oameni vor rămâne fără job.

În concluzie, criza mondială provocată de coronavirus este deja aici și de acum înainte doar se va amplifica.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot