Unde a căzut pe Pământ asteroidul care a provocat o eră glaciară?

23.08.2023
Unde a căzut pe Pământ asteroidul care a provocat o eră glaciară?

Oamenii de știință au analizat istoria Pământului și sunt de părere că un asteroid care a omorât 85% dintre speciile de la sol ar fi „ascuns” în subsolul australian. Asteroidul avea un diametru de peste 500 de kilometri și a provocat o eră glaciară.

Asteroidul care a schimbat soarta Pământului

După mai multe analize cercetătorii au descoperit modele „magnetice” și „gravitaționale” care se răspândesc în cercuri dintr-un punct aflat la aproximativ 15 kilometri de Deniliquin, în New South Wales, Australia.

Datele obținute evidențiază o structură masivă, probabil rămășițele unui asteroid, care a lovit Terra cu sute de milioane de ani în urmă. Se crede că acesta ar fi fost cel mai mare asteroid care a lovit planeta noastră în întreaga istorie.

Este adevărat că ciocnirea asteroizilor creează structuri geologice masive. Forța impactului este atât de puternică încât poate îndoi scoarța terestră, creând ondulații similare cu cele pe care le produce o piatră aruncată în apă, a spus Andrew Glickson, un paleogeofizician de la Australian Geological Survey Organization, potrivit businessinsider.com.
Locul impactului este greu de descifrat din cauza faptului că a trecut atât de mult timp, iar eroziunea a șters majoritatea dovezilor despre eveniment. Cu toate acestea, studiile recente au scos la iveală „deficiențe radiale”, fracturi circulare care radiază dintr-o structură centrală.
Totodată, în zonă au fost observate mici anomalii magnetice, probabil de la roca topită care a curs în jgheaburile apărute după impact. Structura a fost denumită, de oamenii de știință, Deniliquin și ar avea un diametru de aproximativ 520 de kilometri.
Cifrele sunt impresionante, având în vedere că asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor avea un diametru de 145 de kilometri. Cercetătorii sunt de părere că impactul a avut loc atunci când Australia făcea încă parte din Gondwana, un supercontinent care s-a desprins din Pangea și s-a transformat mai târziu în America de Sud, Africa, Arabia, Madagascar, India, Australia și Antarctica.
Concret, cred că a declanșat ceea ce se numește etapa glaciației Hirnantiene, care a avut loc acum 445,2 și 443,8 milioane de ani în urmă, a adăugat Andrew Glickson, potrivit sursei citate mai sus.
Drept urmare, 85% dintre speciile de pe Pământ au fost omorâte în urma impactului.
Foto: businessinsider.com
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot