Unde se află cea mai veche apă de pe Pământ și ce gust are?

19.06.2023
Unde se află cea mai veche apă de pe Pământ și ce gust are?

Un grup de cercetătorii care studia o mină canadiană a descoperit, în anul 2016, o apă curgătoare în subsol și a luat mai multe mostre pentru a o studia. Apa, aflată la aproximativ 3 kilometri adâncime, arată incredibil, iar datele obținute au uimit pe toată lumea.

Cea mai veche apă din lume

Oamenii de știință au studiat apa curgătoare și au ajuns la concluzia că este cea mai veche apă descoperită până în prezent, din lume. Datele analizate au arătat că aceasta are o vechime între 1,5 miliarde și 2,64 miliarde de ani. Incredibil, nu-i așa?

Când oamenii se gândesc la această apă, presupun că trebuie să fie o cantitate mică de apă prinsă în stâncă. Dar, de fapt, curge cu o viteză de litri pe minut, iar volumul apei este mult mai mare decât a anticipat oricine, a declarat profesorul Barbara Sherwood Lollar, pentru bbc.com.

Studiile, ulterioare, au arătat că în apă a existat la un moment dat viață microbiologică pe o perioadă îndelungată de timp. Se crede că microbii au supraviețuit fără lumină, folosind substraturi produse din radiații. Descoperirea va ajuta la înțelegerea apariției vieții și în alte părți din Univers.

Ce gust are cea mai veche apă din lume?

Geologii care au descoperit apa curgătoare au fost fascinați de cum arată aceasta și au încercat să vadă ce gust are. Trebuie precizat faptul că apa este mai sărată cu cât este mai veche. Sherwood Lollar a pus pe deget puțină apă și a gustat, iar papilele gustative i-au transmis că este „foarte sărată și amară” și „mult mai sărată decât apa de mare”.

Curiozități despre apă

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot