Unde se află cea mai veche apă de pe Pământ și ce gust are?

19.06.2023
Unde se află cea mai veche apă de pe Pământ și ce gust are?

Un grup de cercetătorii care studia o mină canadiană a descoperit, în anul 2016, o apă curgătoare în subsol și a luat mai multe mostre pentru a o studia. Apa, aflată la aproximativ 3 kilometri adâncime, arată incredibil, iar datele obținute au uimit pe toată lumea.

Cea mai veche apă din lume

Oamenii de știință au studiat apa curgătoare și au ajuns la concluzia că este cea mai veche apă descoperită până în prezent, din lume. Datele analizate au arătat că aceasta are o vechime între 1,5 miliarde și 2,64 miliarde de ani. Incredibil, nu-i așa?

Când oamenii se gândesc la această apă, presupun că trebuie să fie o cantitate mică de apă prinsă în stâncă. Dar, de fapt, curge cu o viteză de litri pe minut, iar volumul apei este mult mai mare decât a anticipat oricine, a declarat profesorul Barbara Sherwood Lollar, pentru bbc.com.

Studiile, ulterioare, au arătat că în apă a existat la un moment dat viață microbiologică pe o perioadă îndelungată de timp. Se crede că microbii au supraviețuit fără lumină, folosind substraturi produse din radiații. Descoperirea va ajuta la înțelegerea apariției vieții și în alte părți din Univers.

Ce gust are cea mai veche apă din lume?

Geologii care au descoperit apa curgătoare au fost fascinați de cum arată aceasta și au încercat să vadă ce gust are. Trebuie precizat faptul că apa este mai sărată cu cât este mai veche. Sherwood Lollar a pus pe deget puțină apă și a gustat, iar papilele gustative i-au transmis că este „foarte sărată și amară” și „mult mai sărată decât apa de mare”.

Curiozități despre apă

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot