Cât de sănătos este consumul de apă de la robinet?

19.06.2023
Cât de sănătos este consumul de apă de la robinet?

Apa este un element vital pentru susținerea vieții. Doctorii specialiști recomandă zilnic un consum de minimum 2 litri de lichide. Cum costul vieții a crescut considerabil, există oameni care iau în considerare renunțarea la cumpărarea apei îmbuteliate, în detrimentul celei de la robinet. Cât de sănătoasă este apa de la robinet?

Apa de la robinet este bună de băut?

robinet

Persoanele care locuiesc în junglele urbane, denumite în mod generic orașe, respectiv la bloc, sunt obișnuiți să bea cu reținere apă de la robinet. Mirosul de clor, teama de îmbolnăvire și numeroase zvonuri i-au forțat pe români să se ferească de robinet și să cumpere apă îmbuteliată.

Țevile prin care apa ajunge în case sunt de cele mai multe ori foarte vechi și chiar deteriorate. Apa de la robinet poate conține diferite contaminări inofensive cu carbonat de calciu sau diferiți ioni metalici, precum magneziu sau fier. Astfel spus, fără a avea un răspuns concret, dacă ne îmbolnăvim de la apă, aceste premise totuși pot exista.

Dovezile epidemiologice indică faptul că un consum pe termen lung de apă potabilă clorurată (tratată pentru consum) este adesea asociat cu cancerul vezicii urinare, la bărbați. Cu toate acestea, autoritățile confirmă de fiecare dată că apa este perfect potabilă. Resursele de apă publică sunt reglementate, unitățile de tratare sunt verificate pentru a fi în parametrii corecți.

Pentru a nu mai avea dubii, mulți români recurg la metode proprii de purificare a apei pentru a nu mai cumpăra apă din supermarketuri:

Apa plată îmbuteliată conține o cantitate mai mare de minerale importante precum calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu, iod, sodiu, clor, fluor pentru menţinerea echilibrului mineral. Problema aici apare la modalitatea de depozitare. Apa îmbuteliată în sticle de plastic este mai puțin sănătoasă, fiindcă din acel plastic se elimină anumiți compuși chimici care sunt dăunători pentru organism.

Apa de la robinet este cea mai sănătoasă, fiindcă este controlată de instituțiile statului, astfel încât să fie bună pentru consumul public. Datorită normelor Uniunii Europene se poate spune că apa de la robinet este mult mai filtrată și mai sănătoasă decât apa îmbuteliată.

În concluzie apa de la robinet este mai sănătoasă, dacă este filtrată încă o dată acasă, decât apa îmbuteliată la sticle de plastic.

Unde în Europa se găsește cea mai pură apă?

Poate este o surpriză sau nu, dar Islanda este țara în care apa de băut este la cote incomparabile. Un teritoriu care este înconjurat de lacuri glaciare și cascade.

Cercetătorii au consemnat faptul că peste 95% din totalul apei de băut din Islanda provine din surse naturale și nu conține calciu, clor sau nitrați.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot